IT Novotarije

Evo koliko je 1984. godine bilo teško poslati običan email! (VIDEO)

“Vidim da Vam je kompjuter priključen na telefonsku liniju, možete li nam reći kako ste to uradili?”

Ove reči su izgovorene u nekada popularnoj TV emisiji  na Thames televiziji, davne 1984. godine, kako bi auditorijumu objasnili prve korake pri slanju imejla, pre nego što je većina ljudi na svetu uopšte znala šta imejl znači.

Imejl 1984

Na video klipu, okačenom pre nekoliko nedelja, možete videti dvoje gikova, verovatno među prvima na svetu, kako pokreću masivni modem Minor Miracles WS2000, kako bi svoj mikrokompjuter povezali na Prestelovu mrežu. I to sve uz pomoć prastarog mehaničkog telefona sa rotirajućim mehanizmom.

Nakon što bi se veza uspostavila, korisnik je morao da se prijavi na servis pod nazivom Micronet 800, koji je pružao vesti i informacije, uglavnom vezane za nove tehnologije i kompjutere. Takođe, nudio je i mogućnost preuzimanja različitih softvera, i predstavljao je neku ranu verziju današnjih “home page” strana.

Odmah potom, drugi korisnik objašnjava postupak slanja imejla ka voditelju emisije, koju on prima, da bi potom otkrio da ista poruka vrlo “lako” može da se odštampa.

Naravoučenije: nakon što odgledate ovaj video, shvatićete da smo mi, današnji internet korisnici, zapravo veoma razmaženi. Ovo dvoje gikova su uživali u samom činu uspostavljanja internet veze koja po današnjim standardima, gde smo 24h onlajn, deluje poprilično smešno i prevaziđeno. Ali su ipak uživali. Zato, sledeći put kada vam internet veza malo “zabaguje”, imajte strpljenja. Trebalo je mnogo vremena i znanja da dosegnemo današnje trendove. Budite zahvalni!

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.