Sport | U Pokretu

Upoznajte avion sledeće generacije! (VIDEO)

Za iskustvo i poglede koje biste proživeli prilikom leta ovim avionom, nisu vam potrebni prozori. Dizajnerska kompanija Technicom Design iz Pariza, nedavno je osvojila nagradu za koncept aviona bez prozora pod kodnim nazivom IXION. Ideja ovoga projekta je da se putnicima pruži pun pogled od 360 stepeni i to uz pomoć eksternih kamera, koje bi nakon snimanja okruženja prilikom leta, projektovale te snimke, u realnom vremenu, na ekrane visoke rezolucije, instalirane na unutrašnjim zidovima i plafonu aviona. Zapravo, na ovim ekranima je moguće prikazivanje bilo kog okruženja, od leta preko tropskih šuma i kroz Veliki Kanjon, pa sve do putovanja na Mesec.

Avion bez prozora

Eksterni delovi aviona su sa gornje strane obloženi solarnim panelima visokih kapaciteta, kako bi veliki broj instaliranih displeja u unutrašnjosti aviona, bio adekvatno napajan.

Sudeći po mnogim utiscima, ovaj koncept aviona bez prozora donosi znatan broj prednosti u odnosu na konvencionalne letelice. Odsustvo prozora smanjuje ukupnu cenu izrade i kao i neophodnu količinu materijala, a takođe i samu masu aviona.

“Esencija ovog projekta je zapravo vrlo jednostavna, i ima za cilj da izazove trenutno mejnstrim razmišljanje, i konačno, ponudi nešto novo, ali ne samo kao koncept ili fantaziju. Neophodno je da bude relevantan i kreibilan, ali i da probudi zanimljivu diskusiju u stručnim krugovima”, izjavio je Gareth Davis, direktor dizajna u Technicom-u.

Pogledajte video:


Izvor: Discovery News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.