Planeta

Unikatne i zadivljujuće ulice! (FOTO)

Širom sveta možemo naći mnoštvo jedinstvenih, po nečemu prepoznatljivih i autentičnih ulica, parkova, kvartova, ćoškova, građevina…U moru intresantnih mi vam predstavljamo Top 5.

 Plava Ulica, Šefšauenu, Maroko

Plava Ulica, Šefšauenu, Maroko

Plava Ulica, Šefšauenu, Maroko

Šefšauenu je grad u kojem ćete uživati u veličanstveno nijansiranim plavim zidovima, vratima i ulicama. Za ovakav izgled grad treba da zahvali jevrejskim izbeglicama koje su tu živele tokom 30-ih, a ono što izrazito privlači turiste jesu upravo lepota i opuštena atmosfera grada.

Vila de Gracia, Barselona, Španija

Vila de Gracia, Barselona, Španija

Vila de Gracia, Barselona, Španija

Kada se govori o gradu Gràcia obično se misli na  Vila de Gràcia, stari istorijsk centar, verovatno i najbolje predgrađe u Barseloni. Glavne ulice Gran de Gràcia, Torrent de l’Olla i Travessera de Gràcia deluju kao prave “košnice”  koje vrve, ali ono što gradu daje jedinstvenu atmosferu jesu trgovi. Način na koji je grad postavljen ga čini idealnim za ulične zabave i Veliki festival (Festa Major) u avgustu jeste drugi najveći festival u Barselovi, odmah posle festivala La Mercè, kada sve odiše veseljem i smehom.

Ulica plutajućih kišobrana, Agueda, Portugal

Ulica plutajućih kišobrana, Agueda, Portugal

Ova živopisna kreacija pod nazivom “Plutajući kišobrani” jeste sastavni deo umetničkog festivala Agitagueda. Ova ideja je takođe korišćena prošle godine, i ovo je već drugi put da su ulice ovog grada prekrivene mnoštvom živopisnih kišobrana koji pored toga što prave prijatan hlad predstavljaju i fantastičan užitak za oči.

Magične ulice tepiha, La Orotava, Kanarska ostrva

Magične ulice tepiha, La Orotava, Kanarska ostrva

Kanarsko ostrvo Tenerife, blizu afričke obale, je najpoznatije po zabavi i ležanju na suncu. Međutim, svi oni koji traže nešto više od preplanulog tena bi trebali krenuti ka severu, naročito ka istorijskom i otmenom gradu La Orotava. U junu, tokom praznika u čast Hristovog tela (The Feast of Corpus Christi) ulice grada se ukrašavaju raskošnim cvetnim tepisima koji mame poglede.

Ulice starog dela grada su savršeno očuvane, sa gradskim kućama iz 17. i 18. veka i izuzetno izrezbarenim drvenim balkonima duž kaldrmisanih ulica. Tehnički, ovaj tepih zapravo nije od pravog cveća, već je u potpunosti napravljen od vulkanskog peska koji potiče iz kratera  Las Canadas del Teide. 2007. ova ogromna tapiserija od peska je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća peščana slika na svetu.

Ružičasta ulica, Lisabon, Portugal

Ružičasta ulica, Lisabon, Portugal

Lisabonski urbanistički projekat rekonstrukcije Cais do Sodré oblasti je rezultirao kreativnom domišljatošću kulturne industrije, koja je u Portugalu “otvorena” 24 časa dnevno. Projekat je osmislio Jose Adriao u sardnji sa Lisabonskim gradskim kaunsilom, donevši odluku da celu  pešačku zonu ofarba u živopisno ružičastu. Duž trotoara su postavljeni i paneli kao male galerije na otvorenom.


Izvor: Oddee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.