Kultura | Umetnost

Umetnost Vila Fereira: Oslikavajući evoluciju čoveka i njegov pad

Vil Fereira

Skulptor, slikar i strit art umetnik iz Sao Paola, Vil Fereira (Will Ferreira), nam predstavlja svoje majstorske strit art radove i skulpture kroz trezvene i ozbiljne portrete, oslikavajući evoluciju čoveka i njegov pad, njegovu ekološku degradaciju okoline, a sve u ime napredka i pohlepe. Njegovi slikoviti opisi prikazuju stoička ljudska bića u potpunosti izuzeta od bilo kakvih ljudskih emocija i programirana u vidu beživotnih mašina.

Vil Fereira

U svom intervjuu koji je dao pre godinu dana za Unfamous Resistenza Fereira objašnjava svoj rad, a evo i par odlomaka iz istog. “Ovaj lik se zove Hibrido. Njegova maska nam poručuje da u svakom trenutku moramo nositi masku. Ne iz zlobe nego da bismo preživeli u našem sistemu i društvu u kojem nam je potrebna drugačija maska za svaku situaciju sa kojom se suočavamo svakodnevno.”

Vil Fereira

“Sa crtanjem sam počeo u 15-oj godini. Nakon duge hospitalizacije shvatio sam da mogu da razvijem sopstveni stil crtačkog udara. Posle nekog vremena crtanja na papiru počeo sam da oslikavam i druge površine, panele, ekrane…Postepeno sam počeo da stvaram vizuelni jezik baziran na ličnom iskustvu svojih studija i inspiracija.”

Vil Fereira

“Moja rad izražava moje sumnje i fascinacije. Puštam da slika sama prenese i saopšti simboličnu poruku javnosti.”

Vil Fereira

Vil Fereira

“Smatram da čovek vrši invaziju na sve i postaje programiran želeći da nadmaši svoj ljudski život uz mogućnost tehnološkog razvoja. Povlači svoj život i zamenjuje ga mašinama u svom staništu, izobličavajući naše ličnosti i planetu svojim prevelikim egom i glađu za nečim što zovemo moć.”

Vil Fereira


Izvor: Can You Actually

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.