Film | Muzika

Tragičan život Stjuarta Satklifa, petog Bitlsa

Stjuart Satklif (Stuart Sutcliffe), rođen je u Edinburgu u Škotskoj, a odrastao je u Liverpulu u Engleskoj. Prirodno talentovan, još kao mali je ispoljavao veliku naklonost prema umetnosti. Kasnije, dok je za život zarađivao kao đubretar, pohađao je Fakultet Umetnosti u Liverpulu. U to vreme je smatran za jednog od najboljih slikara u svojoj klasi, pogotovo u apstraktno ekspresionističkom stilu, kojem je otvoreno naginjao.

Stjuart Satklif

I upravo na koledžu je upoznao svog kolegu Džona Lenona, koji mu je ubrzo nakon toga postao cimer. Nakon izložbe na kojoj je jedna od njegovih slika prodata za, tada vrtoglavih 65 funti, Lenon ga je nagovorio da kupi bas gitaru, i priključi se bendu koji je on osnovao sa svojim drugarima Polom Mekartnijem i Džordžom Harisonom. Stjuart nije posedovao nikakvo muzičko iskustvo pre toga.

Ime benda se menjalo nekoliko puta. Nakon pristupanja bendu, Satklif i Lenon su došli na ideju da se bend nazove “beetles”, kao omaž Badiju Holiju i njegovom bendu The Crickets. U narednih nekoliko meseci, to ime je evoluiralo u Silver Beetles, pa u Silver Beatles i konačno u The Beatles.

Stjuart Satklif

Nije bio dobar muzičar. Zapravo, on uopšte i nije bio muzičar, dok ga mi nismo nagovorili da kupi bas gitaru. Pokupio je nekoliko fora, i ponekada je vežbao. Zvučalo je pomalo raštimovano, ali tada to nije bilo toliko bitno, jer je stvarno izgledao dobro, i plenio je svojom pojavom!

 – Džordž Harison

Nakon što su nabrzaka pronašli bubnjara Pita Besta, Satklif je sa Bitlsima otputovao za Hamburg u Nemačku, gde ih je čekao nastup u jednom noćnom klubu.

Upravo na ovom mestu je upoznao i zaljubio se u fotografkinju Astrid Kirher, sa kojom se verio već posle dva meseca. Ona mu je i kreirala čuvenu mop-top frizuru, koju će kasnije prihvatiti i ostali članovi benda i učiniti je svetski poznatom.

Stjuart Satklif

Pogledao bih u Stua. Uvek sam očekvao da će mi reći istinu. Stu bi mi rekao da li je nešto dobro, i ja bih mu verovao. Umeli smo da budemo odvratni prema njemu ponekad. Pogotovo Pol, često ga je kinjio. Često sam mu nakon takvih situacija objašnjavao kako nije istina da ga ne volimo, zaista…

– Džon Lenon

1961. godine, Satklif je napustio Bitlse kako bi se posvetio slikanju i životu sa Astrid. Dobio je i stipendiju za Fakultet Umetnosti u Hamburgu, na katedri kod skulptora Eduarda Paolocija. Njegova umetnička karijera, na žalost, naglo je bila prekinuta, kada je nakon serije teških glavobolja, iznenada umro usled izliva krvi na mozak, 10. aprila 1962. godine. Imao je svega 21 godinu. Bend i Stjuartova supruga su bili razoreni ovom vešću.

Inače, Satklifovo lice se “i dalje” nalazi na naslovnoj strani albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, na krajnjoj levoj strani korica.

Stjuart Satklif

Stjuart Satklif

Stjuart Satklif

Stjuart Satklif

Stjuart Satklif


Izvor: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.