Planeta

Top 20 geoloških svetskih čuda

Danakilska pustinja, Etiopija

Danakilska pustinja, Etiopija

Od Tanzanije do Eritreje možemo uočiti ključanje zemlje duž Velike rasedne doline koje će jednoga dana obrazovati novi okean. Vulkanska aktivnost duž ovog raseda je izuzetno velika i to naročito u oblasti Danakilske pustinje. Ovaj dramatični region predstavlja dom za više od 30 mladih vulkana, žutih sumpornih vrelih izvora i slanih ravnica.

Cal Orko, Bolivija

Cal Orko, Bolivija

U Cal Orku ne samo što možemo naći najveći broj tragova dinosaurusa (oko 5000) na svetu, već je priroda ovu oblast udesila tako da nam pruža neverovatan pogled sa 80 metara visoke litice. Ono što je interesantno jeste da je zemljište koje okružuje ovu drevnu baru tokom istorije bilo izguravano ka površini  (odnosno ka nebu) usled tektonskih pokreta.

Kolka kanjon, Peru

Kolka kanjon, Peru

Dvostruko dublji od Velikog kanjona i verovatno drugi najdublji kanjon na svetu, Kolka kanjon je potpuno očaravajući. Nastao usled masivne geološke greške između dva velika vulkana, na njegovim obroncima još uvek možemo videti dokaze života pre Inka. Najpopularnije mesto za posmatranje prirode i kondora u ovom kanjonu je  Mirador Cruz del Condor.

Nacionalni park Del’Ankarana, Madagaskar

Nacionalni park Del’Ankarana, Madagaskar

Kročiti u ovaj nacionalni park je isto kao i kročiti na drugu planetu. Park obiluje lemurima koji bez napora skaču od grebena do grebena po ovom intrigantnom stenovitom lavirintu koji se sastoji od bodljikavih krečnjačkih vrhova koji su erodirali usled vode. Ispod možete videti škorpione koji traže utočište u skrivenim pukotinama i krokodile koji krstrare podzemnim rekama koje protiču kroz tajne džepove šume.

Podzemna reka Palavan, Filipini

Podzemna reka Palavan, Filipini

Cabayugan zmija, dugačka 8,2km ispod kraškog pejzaža nacionalnog parka Porto Princesa, predstavlja tajanstveni svet sam za sebe. Plovni putevi su erodirali u seriju podzemnih odaja koji su prepune stalagmitima i stalaktitima, ne spominjući i 400 000 slepih miševa sa kojima se možete susresti pre nego što se reka konačno ulije u Južno kinesko more.

Migsha pevajuće peščane dine, Kina

Migsha pevajuće peščane dine, Kina

Iako ih nećete videti da se pojavljuju na takmičenju X Faktor, ove pevajuće peščane dine pustinje Gobi predstavljaju zanosnu neobičnost. Putujući na kamilama, duž kičme ovih dina, možete čuti nepogrešivi zvuk zujanja koji nastaje usled jakog vetra. Zapravo, veruje se da je ovaj fenomen rezultat lavine zrnaca koja se međusobno odbijaju jedan o drugi.

Planina Roraima, Brazil/Gvajana/Venecuela

Planina Roraima, Brazil/Gvajana/Venecuela

Nije baš teško razumeti zašto je baš ova lanina poslužila kao inspiracija Arturu Konanu Dojlu za roman “Izgubljeni svet”. Ovo je jedna od najstarijih stenovitih formacija na svetu i teško je poverovatni da se ovaj, maglom obavijeni vrh (tepui), sastoji od sedimenata koji su nekada pokrivali morsko dno. Sa skoro 3000 metara visine, Roraima je ispresecana zapanjujućim srebrnim vodopadima i bujnom džunglom.

Knock Crag, Škotska

Knock Crag, Škotska

Geološke snage ogromne jačine su nekada davno “premlatile” i presavile planine koje okružuju Knockan u vidu pufnastog testa. Veliki broj mladih stena (starosti oko 500 miliona godina) su bile stisnute na vrhovima jednih od najstarijih (starosti oko 1,5 milijarde). Ispran od glečera i nagrizo od mora, rezultirajući scenarijo je sumoran ali upečatljiv.

Vulkan Thrihnukagig, Island

Vulkan Thrihnukagig, Island

Težak za igovoriti, Thrihnukagigur, nam pruža jedinstvenu priliku da se spustimo u utrobu uspavanog vulkana koji je poslednji put eruptirao pre više od 4000 godina. Tura uključuje 45-ominutno pešačenje preko polja lave i uzbudljiv silazak na 120 metara u unutrašnjost vulkana uz pomoć otvorenog lifta. Krater je ogroman, toliko velik da se u njega može smestiti Kip slobode, dok su stene kaleidoskopične.

Vulkan Kilauea, Havaji

Vulkan Kilauea, Havaji

Sedeći usred Tihog okeana, iznad intenzivnog vulkanskog izvorišta, stene iznad Havaja konstantno tinjaju i kontinuirano stvaraju novo zemljište. Kilauea je plitko profilisan štitasti vulkan, od kojeg se kopnom, u vidu kanapa, protežu meandri lave i podzemni kanali sve do okeana.

Velika Plava rupa, Belize

Velika Plava rupa, Belize

Teško je poverovati da se ova ogromna ponorna  rupa u vidu atola, koja zuri iz Koralonog grebena Belizea, kao zenica velikog vodenog oka, nekada nalazila iznad novoa mora. Savršeno sferična, Velika plava rupa je, zapravo,  puna stalagmita i stalaktita koji su prvobitno nastali na površini zemlje a danas predstavlja veliki izazov za ronice.

Antilopa kanjon, Arizona

Antilopa kanjon, Arizona

Talasasti peščani zidovi Antilopa kanjona stoje uglačani i ispolirani do same perfekcije, a sve usled dugogodišnjih poplava i kišnice. Prorez kanjona je još uvek podložan povremenim poplavama, ali ukoliko ga posetite prilikom vedrog dana sačekaće vas prava poslastica, kao što su ogromni zidovi koji gore u nijansama ćilibara, bronze i zlata.

Ha Long zaliv, Vijetnam

Ha Long zaliv, Vijetnam

Nedaleko od obale, u blizini Hanoja, možete pronaći jedno od najspektakularnijih mesta u celom Vijetnamu, oko 1969 ostrva koja, u vidu posutog bibera, krase Ha Long zaliv. Ove krečnjačke kule možda nisu jedinstvena pojava ali se nigde više na svetu ne mogu videti na ovako impresivan način. Pristižući u drvenim brodićima, posetioci imaju priliku da istražuju predivne pećine unutar ovih struktura ili da plivaju među svetlucavim fosforescentnim planktonima.

Nitmiluk klisura, Australija

Nitmiluk klisura, Australija

Usečena u Arnhemski plato od reke Katarine, ova klisura, dugačka 12km, predstavlja centralni deo Nacionalnog parka Nitmiluk. Fantastičan način da upoznate ovu zjapeću rupu koja je okružena strmim liticama oker boje, bujnim vodopadima i stazama za pešačenje, jeste krstarenje brodom, ili za veće avanturiste, kajakarenje.

Brigston zaliv, Engleska

Brigston zaliv, Engleska

Brigston zaliv je skakako jedno od najboljih mesta u Evropi za pronalaženje kostiju dinosaurusa i odlično mesto da istražite vašeg unutrašnjeg Indijanu Džonsa i pridružite se turi u lovu na fosile. Kako more nagriza ovaj deo obale, novi uzorci stalno isplivavaju na površinu, tako da se možete susresti sa džinovskim zverkama, uključujući Iguanodonsa.

Nacionalni park Sperrgebiet, Namibija

Nacionalni park Sperrgebiet, Namibija

Ovo je najnoviji nacionalni park u Namibiji koji je dugo godina bio zatvoren za oči posetilaca i još uvek je jako nezgodan za pristup. Ovaj polu pustinjski region je najpoznatiji po svojim epskim peščanima dinama sa aluvijalnim dijamantima koje su u 19. veku sakupljali pod punom mesečnim  i biodiverzitetu.

Pulpit stena, Norveška

Pulpit stena, Norveška

Izdignuta na 600 metara u visinu, Pulpit stena i njeni okolinu fjordovi, nastali glacijacijom u poslednjem ledenom dobu, krase norveški pejzaž. Njen uglačani vrh je posledica lednika, a duboke pukotine u njenom čvrstom granitu jesu posledica otpuštanja pritiska iz ledinka koji se tope. Jednoga dana ova stena će se potpuno odvojiti od planine, ali nadamo se ne pre nego što pozirate za jednu fotografiju.

Gold Reef City (Zlatni greben), Johanesburg, Južnoafrička Republika

Gold Reef City (Zlatni greben), Johanesburg, Južnoafrička Republika

Zgrabite šešir i baklju za jedinstvenu priliku istraživanja istorijskog podzemnog rudnika i to u svetski najbogatijem grebenu zlata. Kada se jednom uzdignete sa mračnih dubina od 226m videćete šta je to motivisalo rudare i kopače.

Gigantske kristalne pećine, Meksiko

Gigantske kristalne pećine, Meksiko

Ove gigantske pećine su prvobitno, sasvim slučajno, otkrivene od strane rudara u potrezi za srebrom, a ono što ih čini posebnim jeste činjenica da su teško dostupne za običnog posetioca. Ekstremni temperaturni uslovi i procenat vlažnosti koji ide do 100% su dozvolili kristalima da narastu do 12m dužine, stvarajući psihodelični pejzaž za SF film.

Meteorski krater, Arizona, SAD

Meteorski krater, Arizona, SAD

Meteorski krater u arizoni predstavlja najbolje očuvani pejzaž meteorskog udara i neoborivi dokaz da objekti iz svemira mogu pasti i da padaju na Zemlju. Veruje se da je ovaj meteor pao krećući se brzinom oko 64 373,76 km/h, napravivši udubljenje od gotovo 1,6km širine i preko 100m dubine. Ovaj krater je korišćen i za zvanične treninge astronauta Apola.


Izvor: Rough Guides

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.