Svaštara

Top 10 najbržih objekata napravljenih od strane čoveka!

Moglo bi se reći da je savladavanje sve većih brzina, jedan od starijih ljudskih izazova. Kako su nam istraživački apetiti vremenom rasli, tako se i rađala potreba za proizvodnjom ultra brzih prevoznih sredstava i objekata, kako za potrebe samih ljudi, tako i za potrebe nauke. Upravo ta želja za dostizanjem udaljenih tačaka na planeti i van nje, pomogla nam je da napravimo letelice i objekte koji su i do 500 puta brži od najbržih automobila ikada napravljenih! Kriterijum za ovu listu ne podrazumeva da pomenuti objekti moraju da imaju i ljudsku posadu. Pogledajte!


#10 Raketne Sanke (Rocket Sled)

Raketna Sanka

Raketne sanke su zapravo platforma za testiranje ubrzanja različitih objekata u naučnim i istraživačkim projektima. Takođe, koriste se i za ubrzavanje projektila, kao i za akceleraciju određenih letelica i njihovih sigurnosnih sekcija. Raketne sanke za kretanje koriste šine, umesto točkova, a velike brzine se postižu zahvaljujući rezervoarima u kojima se nalaze različiti lubrikativni gasovi, poput helijuma, koji omogućavaju dostizanje maksimalne brzine u veoma kratkom roku!

Najveća zabeležena brzina raketnih sanki do sada iznosi 10.385 km/h!

#9 NASA X-43A

NASA X43A

NASA X-43A je hipersonična letelica, bez ljudske posade, koja se lansira sa masivnog nosača u vazduhu. Nakon dostizanja željene visine, nosač ispušta letelicu koja zahvaljujući svojim moćnim motorima, ubrzo dostiže adekvatno ubrzanje. 2005. godine, Ginisova knjiga rekorda, priznala je X-43A kao najbržu letelicu ikada napravljenu!

Maksimalna zabeležena brzina NASA X-43A iznosi 11.265 km/h, odnosno 8.4 puta veća od brzine zvuka!

#8 Kolumbia Spejs Šatl

Kolumbia

Spejs šatl Kolumbia (Columbia), bio je prvi spejs šatl svoje vrste u istoriji NASA-inog istraživanja svemira. Uspešno je izveo ukupno 37 misija od 1981. godine, pre nego što se srušio 01. februara 2003. godine.

Zabeležena maksimalna brzina ove svemirske letelice iznosi 27.358 km/h!

#7 Spejs šatl Diskaveri

Diskaveri

Ovaj spejs šatl je poznat po mnogo čemu. Diskaveri je bio prvi operativni spejs šatl koji je bio penzionisan. Ovom letelicom je u orbitu prevežen čuveni Habl teleskop. Smatra se jednim od najuspešnijih šatlova u istoriji NASA-e, sa preko 30 uspešnih misija od 1984. godine.

Najveća zabeležena brzina Diskaverija iznosila je preko 28.000 km/h, u zavisnosti od položaja u orbiti!

#6 Kapsula Apola 10

Apolo 10

Apolo 10 je bila četvrta ljudska misija na Mesec u okviru Apolo Svemirskog Programa. U toku povratka na Zemlju, 26. maja 1969. godine, dostigla je brzinu od čitavih 39.900 km/h, što ju je momentalno učinilo najbžim objektom sa ljudskom posadom u istoriji! Ovaj podatak je takođe zabeležen i u Ginisovu knjigu rekorda. Celokupna misija je završena u svega 56 sati, delimično zahvaljujući i ovoj neverovatnoj brzini kapsule!

#5 Stardust (Zvezdana Prašina)

Stardust

Stardast (Stardust) je bila specijalna NASA-ina sonda, lansirana 1999. godine, sa ciljem prikupljanja uzoraka čestica sa kometa, radi daljih naučnih istraživanja. 300 kilograma masivna sonda Stardast je, zapravo, pratila kometu nazvanu wild-2, pri tome postižući brzine koje su šest puta veće od brzine metka!

Nakon uspešno odrađene misije 2006. godine, NASA je zabeležila maksimalnu brzinu Stardasta od neverovatnih 46.450 km/h!

#4 Sonda Novi Horizonti (New Horizons)

Novi Horizonti

Novi Horizonti (New Horizons) je NASA-ina sonda lansirana 2006. godine kako bi istražila Pluton i njegov mesec. Očekuje se da će do odredišta doći do početka sledeće, 2015. godine. S obzirom da je cilj ove misije da Novi Horizonti uđu u Plutonovu orbitu, neophodno je da sonda putuje velikim brzinama, kako bi izbegla bilo koju potencijalnu gravitacionu silu na koju bi mogla da naiđe.

Do sledeće godine i odredišta Pluton, Novi Horizonti putuju maksimalnom brzinom od čak 58.550 km/h!

#3 Voyager 1

Voyager 1

Vojadžer 1 (Voyager 1), je prvi objekat napravljen od strane čoveka koji je izašao iz Sunčevog sistema i otisnuo se u međuzvezdane prostore. Lansiran je 1977. godine sa ciljem da izučava spoljašnji Sunčev sistem. Poseduje napajanje da nastavi svoj put do 2025. godine.

Najveća zabeležena brzina ove legendarne sonde iznosi neverovatnih 62.136 km/h!

#2 Helios 1

Helios 1

Helios 1 svemirska sonda, lansirana je 10. decembra 1974. godine, kroz saradnju NASA-e i nemačke svemirske agencije, sa ciljem da izučava solarne procese. Ova sonda je mnogo pomogla u studijama o solarnim olujama, kosmičkim zračenjima i magnetnim efektima. Ona je ostvarila i najmanju udaljenost od Sunca, kada su u pitanju objekti napravljeni od strane čoveka.

Najveća brzina koju je ova sonda ostvarila na svom epskom putovanju iznosi 228.526 km/h!

#1 Helios 2

Helios 2

Helios 2 je lansiran 1976. godine, kako bi ispratio misiju Heliosa 1, i ostvario najbližu udaljenost od Sunca. Rekord udaljenosti od Sunca je oborio, prišavši mu na 43.338 miliona kilometara od površine.

Najveća zabeležena brzina ove sonde, i ujedno najveća zabeležena brzina jednog objekta napravljenog od strane čoveka iznosi apsurdnih 252.790 km/h!

1 Komentar

  1. Ignorance.is.bliss - Knowledge.is.power

    Dobro je govorila moja profesorka sociologije: ”Uči se dok si živ! Ja i u 60-toj godini naučim ponešto novo.”. Do pre pet minuta sam verovao da je Vojadžer zabeležio najveću brzinu. Nisam znao da je Helios 2 ostvario toliku brzinu.. iskreno, nisam ni znao za taj projekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.