Film | Muzika

20 godina Petparačkih Priča! 5 teorija koje će vam promeniti pogled na legendarni film!

Petparačke Priče (Pulp Fiction), legendarni film američkog režisera Kventina Tarantina, prvi put je prikazan u bioskopima pre 20 godina, 14. oktobra 1994. godine. Kuriozitet je da je ovo prvi film koji je kompanija Miramax izdala, nakon što ju je kupio Dizni, čineći ovo kultno kinematografsko ostvarenje, zapravo Diznijevim filmom!

Tokom svih ovih godina od premijere, detalji i scene iz Petparačkih Priča su bile predmet raznih urnebesnih ali i intrigantnih analiza od strane najvatrenijih fanova, u tolikoj meri da su mnoge od njih vremenom zadobile status urbanih legendi i mitova. Nakon nekoliko pročitanih analiza i impresija napisanih od strane fanova, stiče se utisak da bi ponovno gledanje filma, imalo potpuno drugačiji uticaj na naše poimanje Tarantinovog sveta, i samih Petparačkih Priča. U nastavku vam predstavljamo pet teorija koje možda i nisu čista fikcija fanova…

Petparacke Price


#1 U akt tašni se nalazi duša Marselusa Valasa

Akt tašna u Petparačkim Pričama je iskorišćena kao tzv. McGuffin, termin koji se u filmskoj industriji odnosi na centralni objekat koji pokreće film, ali bez ikakvog konkretnog objašnjenja. Zahvaljujući ovom fenomenu, praktično od prve projekcije, fanovi su globalno razvijali najrazličitije moguće teorije o sadržini tašne, od te da se u njoj nalazi neka radioaktivna materija (otuda i sjaj), do one da ona zapravo sadrži dijamante iz Tarantinovog prvog filma, Ulični Psi (Reservoir Dogs), iz 1992. godine.

Petparacke Price Akt Tasna

Ipak, verovatno najinteresantnija teorija je ona po kojoj se u akt tašni nalazi duša Marselusa Valasa! Internet portal Snopes je dao možda i najbolje pojašnjenje ove teorije:

Da li se sećate scene u filmu kada prvi put vidimo Marselusa Valasa? Iako mu se u tom kadru ne vidi lice, jer je leđima okrenut kameri, do izražaja dolazi flaster, zalepljen na potiljku njegove glave. Dalje, sećate li se da je kombinacija za otključavanje tašne – 666? Da svaki put kada bi neko otvorio tašnu, ona zasvetli, ostavljajući posmatrača zatečenim lepotom njene sadržine? A sada obnovite svoje znanje Biblije, i setite se surove činjenice: kada vam đavo uzima dušu, izvlači je iz vašeg potiljka.
Šta je najlepša stvar kod nekog ljudskog bića? Njegova duša. Marselus Valas je prodao svoju dušu đavolu, i želeo je da je otkupi nazad. Tri momka iz sobe sa početka filma, zapravo su Satanini pomoćnici. Sećate li se poslednjeg od njih, kada je pucajući izleteo iz plakara? Iako je bio urnebesno blizu, Vinsent i Džuls su nekim čudom izbegli sigurnu smrt! To nije bilo “neko” čudo, nego božanska intervencija, jer su njih dvojica spašavali dušu!

U intervjuu koji je 1995. godine dao Plajboju, glumac Semjuel Džekson je otkrio šta mu je Tarantino odgovorio na pitanje šta se nalazilo u tašni. “Šta god ti poželiš”, kratko je dobacio čuveni režiser!

#2 Da je svaki karakter manje vremena provodio u WC-u, film bi se potpuno drugačije odvijao!

Svaki put kada Vinsent Vega poseti WC, nešto loše se desi!

Petparacke Price Vinsent Vega

U trenutku kada je Vinsent bodrio i savetovao sebe u kupatilu Mie Valas, ona se overdozirala heroinom koji joj je lično Vega nabavio. Da u WC-u restorana nije uzeo da čita Modesti Blejz, Džuls vrlo verovatno ne bi na miran način porazgovarao sa pljačkašem. Ipak, da Vega nije čitao isto štivo i u WC-u hotela, verovatno bi izbegao susret sa Bučom, i konačno, nasilnu smrt.

Vinsent je lik u filmu koji se ubedljivo najduže zadržavao u toaletu.

Ako ostavimo Vegu po strani, utisak je i da su drugi karakteri mogli znatno da profitiraju na ličnom planu da su samo malo “požurili”. Da je napadač iz Bretove sobe manje vremena proveo u kupatilu, mogao je da pomogne ostaloj dvojici što bi i njemu i Marvinu kasnije, možda spasilo život. Na kraju, da je Mia Valas provela manje vremena u toaletu, ne bi uzela toliku dozu heroina, i izbegla bi predoziranje i sve što je usledilo nakon toga.

Kao i Modesti Blejz, možda je i ovaj film toalet fikcija!

#3 Ezekil 25:17 je pogrešno citiran, ali u Tarantinovoj verziji Biblije, famozni monolog bi zvučao upravo ovako!

Petparacke Price Dzuls Vinfild

Pre nego što je ubio Breta u njegovom stanu, Džuls Vinfild je napomenuo da se seća jednog dela iz Biblije, pasusa iz Ezekila 25:17, i trenutak kasnije, izgovorio neke od najčuvenijih rečenica u filmskoj istoriji:

The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness. For he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you.

Ovo naravno, nije precizno citiran odlomak iz Biblije, u bilo kom prevodu na svetu, nego je izvučeno iz uvodne scene Sonny Chibinog filma “The Bodyguard”, iz 1976. godine.

Ali zamislite, na primer, Bibliju napisanu u Tarantinovom univezumu, i to u ultra nasilnom stilu? Reddit korisnik ProfessorStephenHawk je fino primetio: “Da je Biblija kojim slučajem prevedena na ovaj način, to bi zapravo značilo da živimo u svetu u kojem je bačen naglasak na “udarac” na zlog čoveka, i na samu suštinu zla kao takvog. Uticaj koji bi se definitivno odrazio na celokupnu istoriju čovečanstva, i na doživljaj Isusa kao Django inspirisanog lika.”

#4 Klasična filmska greška sa rupama u zidu, koje su postojale i pre nego što je pucano na Vinsenta i Džulsa, zapravo je urađena sa namerom!

Petparacke Price Bozanska Intervencija

Vinsent Vega i Džuls Vinfild odlaze da pokupe akt tašnu Marselusa Valasa iz Bretovog stana, kada iznenadni napadač iskače iz kupatila u pokušaju da ih ubije pucnjima iz pištolja. Pošto ih nijedan metak nije ni okrzuo, i nakon što su ubili napadača, Vinfild se zamislio nad pomišlju da su spašeni zahvaljujući božanskoj intervenciji, govoreći da je lično Bog sišao sa neba i zaustavio proklete metke!

U ovoj sceni, rupe u zidu koje su posledica neverovatnih promašaja, se nalaze na istom zidu i pre nego što je napadač iskočio u kadar. Većina ljudi ovu činjenicu doživljava kao klasičnu filmsku grešku, i predstavlja jednu od većih i poznatijih. Ali, šta ukoliko ovo nije bila greška?

Teorija je da je napadač, nesvesno, pokušao da ubije Vinsenta i Džulsa sa lažnim pištoljem, što dokazuje i činjenica da se burence revolvera ne okreće prilikom pucanja. Ovo takođe objašnjava kako je napadač mogao da promaši iz takve blizine, i da izazove kod Vinfilda teoriju o božanskoj intervenciji.

#5 Otkazana pilot uloga Mie Valas je uloga za Kill Bill!

Petparacke Price Mia Valas

Kod Džek Rebit Slima (Jack Rabbit Slims), Mia Valas je ispričala Vinsentu Vegi kako je igrala u pilot projektu “Fox Force Five”. U Petparačkim Pričama, ovaj projekat nije imao previše uspeha, ali šta da su stvari išle nekim drugim tokom? Teorija je da je Mia Valas zapravo snimila film nekoliko godina kasnije. Valasova čak i opisuje ostale devojke iz jedinice – govori o plavuši koja je lider, o japanskoj lisici koja je kung fu majstor, o crnkinji koja je uništitelj. Takođe, spomenula je da je specijalnost japanke seks, a njena noževi.

Petparacke Price Mia Valas

Shvatite ovo kako želite, ali Tarantino je više puta izjavljivao kako Kill Bill živi i postoji u filmskom filmskom univerzumu (movie movie universe). To zapravo znači da bi likovi iz njegovih drugih ostvarenja, odnosno filmskih univerzuma, poput ovih iz Petparačkih Priča, otišli da odgledaju ovaj film u bioskopu.

Ovo naravno nije jedina veza između Petparačkih Priča i drugih Tarantinovih ostvarenja. Vik Vega iz filma Ulični Psi, zapravo je brat Vinsenta Vege. Tarantino, takođe, koristi i izmišljenu marku cigareta “Red Apple”, koje se pojavljuju u ovom ali i u drugim režiserovim kultnim ostvarenjima.


Izvor: The Huffington Post

3 Komentara

  1. Baš zanimljivo! Uživala sam čitajući.

  2. Vitez sa Vozdovca

    Super su vam teorije, mada sam znao za prvu i pricu o dushi. Ali ovo za WC mi je strava!!Hehehe, najbolji film

  3. Pisac

    Kakav tekst! Hvala vam na ovoj poslastici.. stvarno mi je otvorio oči. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.