Planeta

Studija: Otkriven ogroman “okean” blizu Zemljinog jezgra!

Naučnici su nedavno otkrili ogromne rezerve vode ispod Zemljine kore, smatrajući da bi ovo otkriće moglo da bude novi korak ka saznanju odakle je voda na površini planete zapravo došla.

Sudeći prema najnovijoj studiji grupe američkih geofizičara, rezerve vode, tri puta veće od ukupne zapremine vode svih mora i okeana na površini Zemlje, otkrivene su u slojevima plavog kamena na dubini od 700 kilometara!

Geofizičar Stiv Jakobsen sa Northwestern Univerziteta, jedan od koautora studije, smatra da je ovo dokaz da je voda sa površine nekako pronašla svoj put iz dubokog podzemlja. Naučnici veruju da je voda “zarobljena” u masivnim slojevima ringvudita (ringwoodite), stenama polimorfnih kristala, koje se ponašaju poput sunđera, privlačeći i skupljajući u sebi atome vodonika i kiseonika.

Iako postojanje ovog sloja ringvudita nije do sada potvrđeno, ipak posedujemo uverljive dokaze da on zaista postoji. U jednoj od ovogodišnjih vulkanskih erupcija, parče dijamanta koje je izbačeno na Zemljinu površinu, sadržalo je u sebi deliće ringvudita.

Naučnici su koristili preko 2000 seizmografa, kako bi pratili vibracije prouzrokovane zemljotresima širom sveta. Talasi su pre prodirali kroz čvrstu stenu nego kroz metal, što je im je dalo ideju kolika bi veličina vog “rezervoara” mogla da bude. U međuvremenu, grupa geofizičara pokušava da ustanovi da li se ovaj masivni bazen podzemnih mora prostire preko cele planete Zemlje ili ne. Njihov rad je objavljen i naučnom časopisu Science.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.