Kultura | Umetnost

Street art u Parizu – Projekat “Tour 13”

Napuštene ulične građevine obično postaju zaboravljene školjke, međutim vlasnik galerije Mehdi Ben Cheikh je od napuštene desetospratne stambena zgrade u Parizu, od njenih zidova i stepeništa, video priliku, ogromna prazna platna koja spremno čekaju da budu poprskana bojom.

Street Art 'Tour 13'

Ova desetospratna zgrada koja je trebalo biti porušena danas je spolja i iznutra ukrašena sa više od 100 crteža street art umetnika iz Pariza. Nakon sticanja odgovarajuće dozvole vlasnik galerije Mehdi Ben Cheikh pozvao je umetnike iz celoga sveta da dođu i oslikaju deo zgrade. Ovaj projekat pokriva 4.500 kvadratnih metara u prizemnom (osnovnom) delu sa 36 stanova i ima 9 spratova.

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'

O samom projektu Cheikh kaže: “Bilo nam je dozvoljeno da koristimo ove zidine pre nego što ih poruše, da ih vratimo u život pre nego što nestanu. Zato sam okupio umetnike sa sve četiri strane sveta kako bismo radili na ovoj ogromnoj izložbi. Međutim, ne dopada mi se ta reč izložba, zato što je u pitanju nešto čudno. To nije muzej niti galerija, ali nije ni pustoš.To je mešavina svih tih stvari. “

“Postoje ljudi širom sveta koji se bave street art-om, ali na svoj sopstveni način, u okviru sopstvene kulture i sa svojim pogledima na stvarnost.”

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'

Street Art 'Tour 13'


Izvor: The Huffington Post

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. native_naivac

    Koooooliko je samo dobro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.