Svaštara

Kao da je bilo nekad: Sećate li se dobrih starih audio kaseta?

Sigurno je teško da zamislimo, u današnjem digitalnom vremenu, da omiljene pesme i plejliste ne čuvamo u mp3 formatu na kompu ili na nekom od popularnih veb servisa, poput Spotifyja ili Dizera. Ipak, ne tako davno, većina nas je svoju muzičku kolekciju posedovala na audio kasetama. Internet sajt Tapedeck.org, projekat je nemačkog grafiti umetnika pod imenom Neck, i ima za cilj da sakupi što veću foto kolekciju nekada popularnog nosača zvuka, kako bi na simpatičan način simbolizovao vreme u kojem se deljenje muzike znatno više cenilo nego danas.

Philips Audio Kaseta

Audio kasetu je prvi put lansirala kompanija Philips 1963. godine, brendiranu kao “kompaktna kaseta” za kućno snimanje. Magnetna traka, smeštena u plastičnom kućištu, viđena je kao rana alternativa vinilu, odnosno muzičkim pločama (posedovale su i dve strane, poput njih).  Iako su kasete naglu popularnost doživele nakon nastanka čuvenog Walkman-a, kompanije Sony, ovaj format prvobitno nije bio namenjen za muziku, te i kvalitet zvuka nije bio na preterano zadovoljavajućem nivou. Ova stvar se donekle promenila, nakon implementacije Dolby Noise Reduction tehnologije za smanjenje šuma prilikom reprodukcije pesama.

Na gore pomenutom portalu možete pronaći stotine fotografija starih audio kaseta, od ranih modela proizvedenih u Nemačkoj, do nama mnogo poznatijih primeraka iz devedesetih godina 20. veka, koje još uvek možete pronaći i kupiti! Evocirani uspomenom na detinjstvo, izdvojili smo one najpoznatije, koje je skoro svako od nas posedovao.

Sećate li se nekih od ovih modela?

Maxell Audio Kaseta

BASF Audio Kaseta

TDK Audio Kaseta

Sony Audio Kaseta

Audio Kaseta

TDK Audio Kaseta

Garanti Par Audio Kaseta

Sony Audio Kaseta

TDK Audio Kaseta


Izvor: Gizmodo | Foto: Google Images

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.