Svaštara

Stan ludila: Misteriozni život Olega Mitasova

Oleg Mitasov - Enterijer stanaUnutrašnjost stana Oleg Mitasov u Harkovu, u Ukrajini

Sve je počelo onoga dana kada je Oleg Mitasov trebalo da dobije svoju doktorsku diplomu iz filozofije u ekonomiji. Sa otkucanom disertacijom u rukama, Oleg se upution na odbranu rada ka univerzitetu u Harkovu, u Ukrajini. Uskočio je na tramvaj, međutim njegova disertacija nije stigla zajedno za njim.

Do trenutka kada je shvatio da je svoj rad zaboravio u tramvaju već je bilo kasno. Tada je shvatio da nikada neće imati čast da bude nazvan doktorom nauka. Kako lokalna legenda kaže, to je bio trenutak kada je Oleg doživeo nervni slom koji će ga kasnije odvesti do bizarnih zapisa i crteža, koje će Oleg stvoriti u svome stanu u Harkovu.

Oleg MitasovPortret u holu zgrade je uslikao neidentifikovani čovek. Iznad vrata je natpis:  “MITASOV – GDE– NA– ZEMLJI.” Sa leve strane: “DELIRIJUM”, što se smatra reakcijom komšija. Foto: Опыт поиска настоящего: визуальное искусство, литература, музыка, кинематограф, общество.

Njegov samački život 80-ih, u sedmosobnom stanu, u centru grada, ga je okrenuo ka zapisivanju beležaka. Kao beležnicu je koristio svoj mali notes, a kada je svaku njegovu liniju ispunio tekstom, prešao je na škrabanje po zidovima dnevne sobe, nastavljajući sve preko dvostrukog plafona.

Njegova zamišljena platna su se uskoro proširila na kuhinju u kojoj je rezbario reči na čeličnom frižideru, a potom i u kupatilu. Kasnije je na red došlo ulazno stepenište, a zatim i same stepenice. Kada je dostigao granicu svoje imovine, Oleg Mitasov je počeo da piše po ciglama komšijskih kuća.

Oleg Mitasov - StepeniceBoja na stepenicama: ““VAK – NE– POSAO” Foto: Unknown Journal 

Oleg Mitasov - Zapisi na garažiMitasovi natpisi na garažnom delu stare zgrade u kojoj je živeo. Foto: Dima Silich

Koristeći šarene boje, Mitasov je nerazumljivim frazama popunio svaki centimetar u svome okruženju, beležeći izraze koji su mu u tom trenutku prolazili kroz glavu. Njegova sestra, Olga, to ponašanje objašnjava na sledeći način: “U trenucima prosvetljenja (remisije) je upošljavao ruke da ne bi morao da razmišlja glavom.” Zbog njegove mentalne bolesti i umetničkih sposobnosti, lokalno stanovništvo je počelo da ga doživljava kao modernog Van Goga.

Oleg Mitasov - Zapisi na zidu“ZGROŽEN SAM ŽENAMA, CILJ #1 NA ZEMLJI JE POSAO, U MOJIM STUDIJAMA, U MOM POSLU SVE JE SAVRŠENO NA ZEMLJI, TATA I MAMA U NJIHOVIM STUDIJAMA U NJIHOVOM POSLU SVE JE SAVRŠENO NA ZEMLJI, SAMO NAPRED, NEMA KORAKA UNAZAD NA ZEMLJI”

O životu Olega Mitasova je malo poznato, osim onoga što se pojavljuje u njegovim zapisima. Mada, moguće je napraviti grubu skicu. Rođen je 1953. u Čehoslovačkoj. Otac mu je bio inženjer rudarstva, a majka doktorka u Ambasadi Sovjestskog Saveza. Kada se njegova porodica vratila u Harkov, tadašnji sastavni deo Sovjetskog Saveza, bilu su ispitivani pod sumnjom da su ostvarili veze sa agentima buržoaskih kapitalističkih zemalja i da su postali špijuni protiv otadžbine.

Oleg MitasovNegde unutar Mitasovog stana. Foto: Dystopia

Prema rečima Mitasove sestre, Olge, policija je maltretirala celu porodicu, uključujući i Olega. Suočavajući se sa ogromnom količinom besa i stresa, Oleg je u jenom trenutku uzvratio policajcu golim rukama, cepajući mu epolete sa ramena, što je bio čin zbog kojeg je lako mogao da završi u zatvoru. Mitasov, kojem je dijagnostikovana šizofrenije, je umro 1999. u psihijatrijskoj bolnici od tuberkoloze, u 46-oj godini života.

Mitasov klavirMitasov klavir. Foto: Мой Харьков

Većina sećanja na Mitasov život su izgubljena u vremenu, a kao podsetnik imamo samo ostatke na spoljnjim zidovima zgrade u kojoj je živeo. Unutrašnja renoviranja u zgradi su, takođe, izbrisala tamnu uspomenu na Olega Mitasova i njegovu bolest.

Šrabotine u unutrašnjosti stana - Oleg MitasovŠvrljotine u Mitasovom stanu. Foto: Ronnie Arias

Sa svoje strane, umetnici su se potrudili i napravili fontove koji imitiraju Mitasov jedinstveni rukopis. Međutim, nakon razgovora sa Olgom, novinarka Elena Grigoreva je formirala drugačiji pogled na Olegovo opsesivno pisanje. Po njenom mišljenju: “Ovo je dnevnik realnog života, a ne umetnost.

Niko nije siguran kada se radi o pravom značenju reči koje leži iza Olegovih švljotina, ali to nije spečilo ljude u njihovom pokušavanju. Na primer, ukrajinski novinar, Dima Silih, nakon što je razmotrio spise, tvrdi da se Mitasovo mentalno propadanje može videti kroz gramatičke pojedinosti. “Njegovi kasniji spisi su više depresivni. Čini se da je, zbog degradacije mozga, pravio nelogične greške, kao na primer ВОДАЪ i КОРОВАЪ.” Silih ovde prvenstveno misli na upotrebu slova “Ъ” koje se u ruskom jeziku nije pijavilo na kraju rečenice još od 1918.

Mitasove švrljotine na bolniciŠvrljotine na spoljnim zidovima bolnice u kojoj je bio lečen od šizofrenije. Na gornjem delu: “MITASOV-VAK-CILJ 1 NA ZEMLJI JE POSAO,-VAK-SAMO NAPRED NEMA NAZAD.

Iako je njegovo telo otišlo sa ovoga sveta, Oleg Mitasov nastavlja da živi kao legenda kroz ostatke švrljotina na komšijskim zidovima i zidovima bolnice u kojoj je proveo svoje poslednje dane života.


Izvor : All That Is Interesting

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.