Kultura | Umetnost

Šta spaja reditelja Dejvida Linča i kvantnog fizičara Andreja Dragana?

Jedna od najupečatljivijih scena iz filma Hotelj izgubljenih duša (Lost Highway), Dejvida Linča, i jedna od scena koja najviše progoni, jeste susret  Freda Medisona (Bila Pulmana) i misterioznog čoveka (Roberta Blejka) na zabavi.

Umetnik, fotograf i nosilac kvantne fizike, doktor Andrej Dragan, je odlučio da ponovo oživi ovu filmsku scenu i to za potrebe svojeg serijala o fizici, s obzirom da se radi o jednoj  od njegovih najomiljenijih filmskih scena ikada. U pitanju je kraća verzija, ali podjednako strašna i sablasna. Andrej je izjavio da nema nameru da oživljava bilo koji drugi lik iz Linčovih filmova, što je možda i dobro, jer zamislite šta bi uradio od Čoveka sa drugog mesta (The Man from Another Place).

Fizika #2: Kvantne čestice

Može se reći da je Andrej jedan od retkih fotografa koji su poznati po nekom posebnom vizuelnom efektu. On je razvio sopstveni stil koji se zove “Dragan” efekat, a 2005. ga je primenio na svojoj nadrealnoj fotografiji Dejvida Linča koju možete videti ispod.

Andrej Dragan - Dejvid Linč

A ko je zapravo Andrej Dragan? Rođen je 1978., studirao u Varšavi, a kroz stipendisane studije u Lisabonu, Amsterdamu i Oksfordu je 2005. doktorirao u oblasti kvantne fizike. 2001. je od Poljskog udruženja fizičara dobio nagradu za najbolji magistarski rad. Iste godine je dobio stipendiju od Evropske fondacije za nauku, a 2002. i 2003. i donacije od Državnog komiteta za naučna istraživanja. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja iz oblasti nauke, a trenutno radi kao asistent profesora fizike na Varšavskom univerzitetu. Lider je u okviru naučno-istraživačke grupe koja se bavi relativističkim  kvantnim informacijama i nikada nije probao kafu.

Fizika #1: Vremenska dilatacija

Pored dostignuća iz oblasti nauke, Andrej se može pohvaliti i svojim dostignućima kada je reč o umetnosti. U prošlosti je bio pobednik na mnogobrojnih nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u komponovanju, a fotografijom je počeo da se bavi 2003. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za najbolju fotografiju, a oprobao se i video formama. 2014. je osnovao i svoj filmski studio Weird.


Izvor : Welcome To Twin Peaks & Andrzej Dragan

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.