Kultura | Umetnost

Šta je sve predvideo Isak Asimov davne 1964.?

U okviru Svetskog sajma u Njujorku, davne 1964., Isak Asimov, plodni pisac naučne fantastike i profesor biohemije na Bostonskom univerzitetu iskoristio je priliku da se zapita i da neke odgovore kako bi svet mogao izgledati za 50 godina, pretpostavljajući da svet preživi nuklearnu pretnju Hladnog rata. Kao što je naveo u Njujork Tajmsu, Asimov zamišlja i opisuje svet koji danas delimično možete prepoznati. Evo šta je Isak Asimov tom prilikom imao da kaže.

Isak Asimov

“Različite spravice, odnosno gedžeti, će nastaviti da olakšavaju čoveku obavljanje njegovih dosadnih poslova. Kuhinjske jedinice će biti biti osmišljenje za pripremanje auto obroka, aparati će zagrevati vodu i pretvarati je u kafu, tostirati hleb, pržiti i slično. Doručak će se naručivati dan ranije, kako bi bio spreman do određenog sata sledećeg jutra.”

“Komunikacije će biti zvučno-vizuelne i bićete u mogućnosti da u isto vreme vidite u čijete osobu kojoj telefonirate. Ekran se može koristiti ne samo da vidite osobu koju pozivate, već i za proučavanje dokumenata, fotografija i čitanje odlomaka iz knjiga. Istovremeno, sateliti koji lebde u svemiru, će vam omogućiti da direktno pozovete bilo koje mesto na našoj planeti, uključujući i meteorološku stanicu na Antarktiku.”

“Muškarci će nastaviti da se povlače iz prirode kako bi stvorili ambijent i okruženje koje bi im više odgovaralo. Do 2014. elektroluminescentni paneli će biti uobičajena pojava. Plafoni i zidovi će biti nežno svetlucavi i prelamaće se u spektru boja koje će se menjati na pritisak tastera.”

“Roboti neće biti uobičajena stvar, niti će biti preterano dobri do 2014., ali će postojati.”

“Aparati i uređaju u 2014. neće imati električne kablove, jer će se oni napajati preko dugotrajnih baterija koje pokreću radioizotopi.”

“Vozila sa robotskim mozgovima…Moće ćemo podesiti vozilo da ode do određenje destinacije bez potrebe mešanja sporih refleksa ljudskog faktora.”

“Svetska populacije će narasti do cifre od 6,500,000,000, dok će populacija Sredinjenih Država iznositi 350,000,000.” Kasnije on upozorava da može doći do propasti društva ukoliko svetska populacija nastavi sa nekontrolisanim rastom. Iz tog razloga svetska propaganda će biti usmerena na favorizovanje korišćenja pilula za kontracepciju, a sve u cilju racionalizacije i humanizacije.”

“Obična poljoprivreda će nastaviti sa velikim poteškoćama i farme će početi da se okreću efikasnijim mikroorganizmima. Obrađeni kvaca i proizodi od algi će biti dostupni u različitim ukusima.”

“Svet u 2014. će imati svega nekoliko rutinskih poslova koje nijedna mašina neće moći obavljati bolje od samog čoveka. To govori da će čovečanstvo postati uglavnom rasa mašina. Škole će morati biti orjentisane u ovom pravcu. Svi srednjoškolci će biti učeni osnovama računarske tehnologije. Biće vešti u binarnoj aritmetici i obučeni do savršenstva za upotrebu računarskog jezika.”

“Čovečanstvo će patiti od bolesti dosade, bolesti koja će se sve više i više širiti svake godine i čiji će intenzitet rasti. Ovo će dovesti do ozbiljnih mentalnih, emotivnih i socioloških posledicai usuđujem se reći da će psihijatrija biti daleko najznačajnija medicinska specijalnost u 2014.”

“Reč ‘posao će postati najslavnija pojedinačna reč u rečniku društva u 2014., dok je u to našem ‘društvo prinudne dokolice’.”


Izvor: Open Culture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.