Svaštara

Upoznajte ljude koji grade sredjevekovni zamak bez ikakve pomoći nove tehnologije!

Gedelon-Zamak

Na dva sata vožnje, van Pariza, nalazi se Gedelon, dvorac koji izgledom podseća na autentični zamak iz srednjeg veka, a zapravo je uveliko u izgradnji. Kuriozitet ovog poduhvata se ogleda u tome da se prilikom izgradnje uopšte ne koriste moderne tehnologije, već isključivo srednjevekovna tehnika i materijali. U bukvalnom smilu, svaki kamen, svaka ploča, svaki crep, apsolutno svi delovi zamka su izgrađeni i napravljeni onako kako je to rađeno pre više stotina godina.

Izgradnja je započeta 1997. godine i još uvek nije završena. Zapravo, predviđeno vreme za završetak projekta je čitavih 25 godina. Tvorac ove ideje je Mišel Gijo, a glavni projektant Žak Mulen. On je projektovao dvorac u skladu sa arhitektonskim modelom razvijenim tokom 12. i 13. veka pod patronatom francuskog kralja Filipa II. U međuvremenu, Gedelon je postao turistička atrakcija koju godišnje poseti više od 300.000 ljudi.

Takođe, postoji i interesantan BBC dokumentarac o arheološkom eksperimentu koji se odvija u Gedelonu, koji možete odgledati na ovom linku. U nastavku, pogledajte kratak pregled projekta Gedelon koji su spremili ljudi sa YouTube kanala Great Big Story:


Izvor: Sploid | Foto: guedelon.fr

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.