Film | Muzika

Spajk Li: 95 filmova koje bi budući reditelji trebalo da pogledaju

Spajk Li

Kada nije na svom krstaškom pohodu protiv gentrifikacije ili bojkotu rasističkih ceremonija, Spajk Lija možete pronaći na Njujorškom univerzitetu. 13-ogodišnja predavanja reditelj filma “Do The Right Thing” smatraju se veoma popularnim kod budućih mladih reditelja koji pohađaju umetničku školu TISCH pri Njujorškom univerzitetu.

Na sreću, Li je napravio neku vrstu pristupa za sve one koji ne mogu da pohađaju njegove časove. Pre par godina reditelj je na svom blogu otkrio svoju listu najesencijalnih filmova za sve studente koji žele da zaplove u buduću filmsku karijeru. Lista uključuje dragulje kao što su Alfred Hičkok, Džim Džarmuš, Fransoa Trifo, Roman Polanski, Akira Kurosava i mnogi drugi.

A evo i celokupne liste.

Spajk Li - Lista esencijalnih filmova

Spajk Li - Lista esencijalnih filmova

Zbog svog velikog propusta kada se radi o rediteljkama, Li je brzo bio prisiljen od strane fanova da izmeni svoju listu. Na kraju ju je priširio sa osam filmova u ženskoj režiji koje je smatrao dostojnim da se nađu na listi. Tu spadaju filmovi: The Piano od Jane Campion, Daughters of the Dust od Julie Dash, The Hurt Locker od Kathryn Bigelow, Sugar Cane Alley od Euzhan Palcy i The Seduction of Mimi, Love and Anarchy, Swept Away i Seven Beauties od Lina Wertmuller.


Foto: Dazed Digital

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.