Sport | U Pokretu

SP u Brazilu će obezbeđvati roboti?

Svi smo, kroz istoriju, postali svesni opasnosti koju predstavljaju huligani na fudbalskim utakmicama. Ne retko, dešavalo se da krajnje mirne utakmice, budu prekinute i pretvorene u fizički sukob, ili bezmalo ratnu zonu. Kako bi u potpunosti obezbedili mir na predstojećem Svetskom prvenstvu, koje se 2014. godine održava u Brazilu, FIFA se odlučila na potez koji podrazumeva uvođenje visoko tehnoloških vojnih robota u sastav regularnih snaga bezbednosti.

PackBot 510

Kompanija iRobot je nedavno objavila da će organizatore Svetskog kupa, snabdeti sa 30 PackBot 510 robota, jedinicama sličnim onima koje se već neko vreme koriste u misijama u Iraku i Avganistanu, kao i u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Svaki PackBot je opremljen specijalnim kamerama, i daljinski je upravljan, kako bi onome koji njime upravlja, omogućio da detaljno ispita sumnjiva mesta i opasnu okolinu. Roboti će raditi u tandemu sa više hiljada brazilskih policajaca, koji će patrolirati u ukupno 12 gradova domaćina.

Ugovor od 7.2 miliona dolara uključuje održavanje, delove i dodatnu opremu. Svaka PackBot 510 jedinica, obično košta između 100.000 i 200.000 dolara.

Brazilska policija će takođe pretrpeti određene tehnološke promene. Policajci će biti opremljeni naočarima sa kamerom za prepoznavanje lica, za koje se tvrdi da su u stanju da snime 400 lica u sekundi, nakon čega te snimke šalju u bazu koja može da skladišti do 13 miliona takvih snimaka!

U nameri da, u bezbednosnom smislu, naprave najuspešniji sportski događaj u istoriji, Brazil je investirao skoro milijardu dolara u modernizaciju i opremanje sopstvenih policijskih snaga. Pored opreme za nadzor i nekoliko helikoptera, vlada u Brazilu je saopštila da je za potrebe SP 2014. godine kupila i četiri bespilotne letelice, izraelske proizvodnje.

Da li će sve ove mere, za prevenciju nemilih scena, biti dovoljne, i u kolikoj meri, ostaje nam da vidimo – dogodine!

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.