Planeta

Roseta i kometa: Prvi krupni kadrovi džinovske stene u svemiru!

Evropska Svemirska Agencija (ESA), nedavno je objavila fotografije koje je zabeležila Roseta (Rosseta), svemirska sonda koju je ESA lansirala 2. marta 2004. godine, sa ciljem da izvrši detaljnu analizu komete nazvane 67P/Čurumov-Gerasimenko. Roseta je na svoje odredište stigla 6. avgusta ove godine, kada je počela da orbitira oko ove komete, postepeno se spremajući za sletanje, koje bi trebalo da usledi u vremenu pred nama.

Prva fotografija je zapravo mozaik, sastavljen od četiri fotografije, kako bi na najbolji način mogli da vidimo “vrat” komete – tačnije predeo između dva masivna grebena. Ovi snimci su zabeleženi tokom 20 minuta orbitiranja, na udaljenosti od oko 8 kilometara od povšine komete.

Roseta Sonda 1

Male nepravilnosti koje možete primetiti na donjim fotografijama levo i desno, posledica su rotacije komete, kao i kretanja sonde prilikom snimanja.

12. novembra 2014. godine, Roseta će otpustiti modul za prizemljenje, nazvan Fajli (Philae), koji će putovati do mesta za sletanje, označenog kao Mesto J (Site J). Inače, Evropska Svemirska Agencija trenutno sprovodi anketu, pod nazivom #NameJ, sa ciljem da izabere najinteresantniji naziv za tačku prizemljenja.

Fotografija ispod, koju je Roseta zabeležila 19. septembra, snimljena je sa udaljenosti od 28 kilometara od površine, i prikazuje kometu u svoj svojoj slavi. Kompletno uhvaćena u jednom kadru, ova fotografija prikazuje 67P iz suprotnog ugla na kojem je vidimo na prethodnoj slici. Po grubim procenama, kometa je u prečniku 4.5 kilometara široka.

Roseta Sonda 2

26. septembra, još jedna mozaik fotografija od četiri snimka je zabeležena, na udaljenosti od 25 kilometara od površine. Aktivnost koja je vidljiva u sredini fotografije, zapravo je prašina koju sublimirani led i različiti gasovi raznose po svemiru.

Rosseta Sonda

Svemirska sonda takođe je iskoristila momenat, i u jeku ljudske pomame na Zemlji, snimila je i svoj, jedinstveni “selfie”. U pozadini se vidi odredište, kometa 67P.

Rosseta Selfie


Izvor: The Mashable | ESA

1 Komentar

  1. It's.coming-on

    Zamislite, dok mi vodimo svoje živote ove stene plutaju, neometano, potpuno tiho kroz svemir. Ima nečega lepog u toj usamljenosti. Sećam se snova u kojima sam ležao na ovakvom, sličnom kamenu i leteo kroz svemir, prolazeći kroz svakakva prostranstva. Eh…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.