Planeta

Sokotra: Vanzemaljsko ostrvo

Jemen - ostrvo Sokotra

Ukoliko su vam dosadile klasične bele peščane plaže onda morate baciti pogled na ovo bizarno mesto. Od svih čudnih mesta na planeti, ovo ostvo, koje opisuju kao “najvanzemaljskije mesto na Zemlji”, se može smatrati najčudnijim.

Ostrvo Sokotra predstavlja sastavni deo malog četvoroostrvskog arhipelaga u Indijskom okeanu. Sastavni je deo Jemena i glavno ostrvo arhipelaga, čineći 95% njegove kopnene mase. Izuzetno je udaljeno i predstavlja jednu od najizolovanijih formi kontinentalnog porekla na Zemlji (što znači da nije formirano zahvaljujći vulkanu).

Jemen - ostrvo Sokotra

Ali ono što zapravo čini ovo mesto specijalnim jeste bogata flora i fauna. Oko 1/3 biljnog sveta na Sokotri ne možete pronaći nigde na svetu osim na ovom ostrvu, a mnoge biljke su toliko egzotične i čudne da pretvaraju predeo u vanzemaljsko zemljište. Kombinacija njegove izolovanosti i žestoke vrućine su ono što utiče na zapanjujući divlji svet.

Jemen - ostrvo Sokotra

Jedna od najprimetnijih i najznačajnijih biljaka je drvo Dragon’s Blood (dracaena cinnabari), drvo u obliku kišobrana sa crvenim biljnim sokom koji se koristi kao boja i lak. Ostale značajne biljke su endemske aloje, gigantska sočna drveća (dorstenia gigas), drvo krastavca (dendrosicyos socotranus) i drvo nara (punica protopunica). Ostrvo je takođe domaćin i za nekoliko endemskih vrsta ptica i reptila.

Jemen - ostrvo Sokotra

Sokotra je dom za tri geografska terena: uzane primorske ravnice, krečnjačke platoe prošarane kraškim pećinama i planinski pojas Haghier. Klima predstavlja miks između tropske pustinjske i polu pustinjske.

Jemen - ostrvo Sokotra

Uprkos svojoj maloj veličini postoji beskrajno mnogo zapanjujućih prizora. Na žalost, zahvaljujući ljudskom naseljavanju u proteklih 2000 godina, okruženje ostrva se polako ali sigurno menja. Zahvaljujući klimatskim promena trenutna fauna se smanjuje, a naročito ugrožene vrste. Iako drveće izgleda krajnje čudno, mnoga od njih su nežna i u opasnosti od trajnog izumiranja.

Jemen - ostrvo Sokotra

Do pre nekoliko vekova ovo ostrvo je bilo bogato močvarama, potocima i pašnjacima, dok je danas prekriveno peščanim “slivnicima”.

Iako je ostrvo prilično nepristupačno i njegova poseta može predstavljati pravi izazov, ipak je lepo znati da ovakvo neverovatno mesto ipak postoji.


Izvor: Earth Porm

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.