Planeta

Smrtonosno jezero Natron u Tanzaniji

Nick Brandt - jezero Natron, kalcifikovani flamingo

Jezero Natron u Tanzaniji je jedno od najspokojnijih jezera u Africi, ali takođe i izvor za neke od najfascinantnijih fotografija ikada snimljenih – slike koje nam daju utisak momentalne okamenjenosti, tada još uvek živih životinja. Alkalna voda jezera dotiže ph vrednost čak do 10,5 i toliko nagriza i peče, da može spržiti oči i kožu životinjama koje nisu prilagođene na nju. Sama alkalnost vode dolazi od natrijum karbonata i ostalih minerala koji se ulivaju, spuštajući se sa oklnih brda. Ovi nanosi natrijum karbonata, koji su nekada korišćeni za mumificiranje u Egiptu, takođe predstavljaju i odličan konzervans za životinje koje su, na žalost, umrle u vodama jezera Natron.

Uprkos nekim medijskim izveštajima, životinje se nisu tek tako okamenile i umrle odmah nakon kontakta sa jezerskom vodom. Zapravo, alkalna voda ovog jezera podržava cvetanje ekosistema slanih i slatkih močvara, flamingosa i drugih močvarnih ptica, tilapia i algi.

Nick Brandt - jezero Natron, kalcifikovani riblji orao

Jezero Netron je jedno od dva slana jezera u ovoj oblasti istočne Afrike, drugo je jezero Bahi. Oba su termalna jezera koja ne otiču u druge reke ili more, već se hrane toplim izvorima i malim rekama. Obzirom da su ovo plitka jezera, smeštena u toploj klimi, njihova voda može dostići temperaturu i do 45 stepeni.

Fotograf Nik Brent (Nick Brandt) se prilikom posete jezeru susreo sa jezivim prizorom i zabeležio ove uznemirujuće prizore jezera i njegove smrti. Sve fotografije je objavio u svojoj knjizi “Preko opustošene zemlje”, koja je treća i poslednja iz njegove trilogije koja se bavi nestajućim svetom i životinjama istočne Afrike.

Nick Brandt - jezero Natron, kalcifikovani golub

Nick Brandt - jezero Natron, kalcifikovani slepi miš

“Bio sam oduševljen pronalazeći ove životinje duž obale jezera. Svaki detalj je bio savršeno očuvan, sve do samog vrha jezika slepog miša i malih dlačica na licu. Najveće iznenađenje i otkrovenje je bio čitav riblji orao. Sva stvorenja su bila potpuno okamenjena od kalcifikacije.”

“Uzeo sam ova stvorenja i postavio ih u ‘žive poze’, udišući im ponovo život na taj način. Reanimirane, ponovo žive i u smrti.”


Izvor: Discovery News

Izvor: Huffington Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.