Kultura | Umetnost

Slikanje uz pomoć vatre i čađi (FOTO)

Stiven Spazuk je umetnik stacioniran u Kanadi koji koristi čađ kako bi stvorio elegantne crteže. Nakon nanošenja čađi uz pomoć sveće ili baklje, umetnik zatim iscrtava linije i šare koristeći olovku ili pero. Iako je Spazuk proveo poslenih 14 godina razvijajući i usavršavajući ovu tehniku, sam proces stvaranja uvek ima elemente slučajne spontanosti i improvizacije.

Stiven Spazuk

Na pitanje kako je došao na ideju da slika uz pomoć čađi, Spazuk je odgovorio: “Istina je da sam to sanjao. U snu sam bio u galeriji i posmatrao crno beli pejzaž i znao sam da je urađen uz pomoć vatre, a tehiku sam u potpunosti razumeo.”

Stiven Spazuk

“Odmah tada sam znao da će ovi crteži uspeti. To je bila automatska ljubavna afera sa medijumom. Sve moje ideje koje imaju veze sa čađi su došle u tim prvim nedeljama 2011, svi otisci, entomogrami, itd…Imao sam da istražim veliku oblast i bio sam svestan svih potencijala koji se nalaze ispred mene. I od tada nisam nikada prestao…”

Stiven Spazuk

Stiven Spazuk

Stiven Spazuk

“U početku je nejveći izazov bio ostaviti crteže netaknute. Mnogo vremena sam potrošio testirajući fiksatore i lak u spreju. Sada mogu reći da sam u potpunosti ovladao lakom u spreju. Potreban vam je lak sa finim prskanjem i  morate prskati sa određene udaljenosti.”


Izvor: Bored Panda

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.