Film | Muzika

Slaveći Edgara Alana Poa: Izdajničko srce u tri različite animacije

Ove godine, tačnije pre 5 dana, Edgar Alan Po bi proslavio svoj 207. rođendan, naravno da je uspeo da ga doživi. Međutim, kada se Po suočio sa svojim krajem, bilo je to pod veoma misterioznim i staršnim okolnostima. Svakako veoma prikladno za čoveka kojem se često pripisivala inovativnost detektivske fikcije i usavršavanje gotske horor priče. Posedovao je sjajan način da vas uvuče u poverenje svojih zastrašujućih likova i da vas tamo drži, ushićene od neizvesnosti, ne znajući da li se radi o stvarnosti ili je čitava priča samo paranoična noćna mora.

U animaciji Anete Jung, koja je adaptirana na osnovu Poove priče Izdajničko srce (The Tell-Tale Heart), ludak Ed odlučuje da oduzme život starcu sa jezivim, urokljivim okom. Interesantno je da nikada u potpunosti nismo mogli biti sigurni u pravi odnosi između Poovog naratora i ukletog starca. U verziji Anete Jung oni su otac i sin, a starac je predstavljen još grotesknije, dok su Edove psihološke muke animirane sa očito komičnom namerom.

Poov talenat za održavanje kontrolisane hiperbole i kreiranje nezaboravnih slika, kao što su zlo starčevo oko i srce koje glasno kuca, su upravo ono što je animatorima posebno interesantno i pozivajuće, te u prošlosti možemo pronaći dosta ličnosti koje su se bavile adaptacijama njegovih dela. Ispod možete pogledati originalnu animaciju Izdajničkog srca iz 1954., u naraciji idealno jezivog glasa Džejmsa Mejsona.

U animaciji Arona Kvina, koji je takođe animirao i Poovog Gavrana i mnogobrojne klasike Oskara Vajlda, Luisa Kerola i ostalih, Mejsoniva naracija je apdejtovana sa njihovom jedinstvenom oštrinom.

Sigurni smo da bi Po, da je doživeo doba animacije, bio veoma zadovoljan kada bi video da se njegove priče adaptiraju u ovakvim grafičkim stilovima. Ali njegovi odani čitaoci i 150 godina kasnije mogu biti zahvalni što nam je ostavio pregršt izvrsnih i čudnih materijala za buduće animacije.


Izvor: Open Culture

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.