Planeta

Fenomenalni Saturn i njegov minijaturni prirodni satelit Tetis! (FOTO)

Saturn, gasoviti gigant, druga je planeta po veličini u našem solarnom sistemu, i šesta po udaljenosti od Sunca. Uprkos činjenici da je po veličini samo Jupiter ispred prstenaste planete, vrlo često smo u stanju da zaboravimo koliko je Saturn zapravo velik jer ga na fotografijama uglavnom posmatramo usamljenog, bez mogućnosti da ga poredimo sa nečim drugim. Saturnov prečnik iznosi 117.000 kilometara, odnosno nekih deset puta više od Zemljinog prečnika. Ali Saturnov mesec Tetis (Tethys), kojeg vidimo u donjem desnom uglu, ima prečnik od svega 1060 kilometara, i deluje zaista sićušno naspram gasovite planete oko koje orbitira.

Saturn

Da kuriozitet bude još veći, zahvaljujući perspektivi u trenutku fotografisanja (mart, 2015. godine), Tetis izgleda disproporcijalno veći nego što zaista jeste. Kada je Kasini (Cassini) letelica napravila ovu fotografiju, bila je udaljena 2.5 miliona kilometara od površine Saturna, ali nešto bliža mesecu Tetis. Fotografiji je pojačana ekspozicija, kako bi se dobilo na vidljivosti.

Od 62 poznata Saturnova meseca, Tetis se nalazi na onoj “jačoj” strani, i to daleko iza Titana, a u ravni sa ostalima, poput Reje, Japeta i Dione. Njegova gustina je toliko niska, da je vrlo verovatno u potpunosti zaleđen, dok njegovi mnogobrojni krateri, pokazuju uticaj Saturnove gravitacije na njegovu relativno mladu površinu. Najpoznatiji je po masivnom Odisejevom krateru, koji se prostire 400 kilometara u prečniku. U nekim neformalnim razgovorima u naučnim krugovima, ovaj krater, kada se posmatra iz odgovarajućeg desnog ugla, često izaziva polemike kako Tetis zapravo nije Saturnov mesec, nego “prerušena” mrtva zvezda.

Kasini letelica je trenutno na svom oproštajnom putovanju kroz Saturnov sistem, praveći poslednje posete njegovim prirodnim satelitima. Nakon toga će načiniti seriju smelih uranjanja kroz prstenove Saturna, kako bi se, kada joj konačno otkaže pogon, razbila u sudaru sa ovim prelepim gasnim gigantom!


Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.