Kultura | Umetnost

Revolucionarni strip crtač Mebijus crta u realnom vremenu

Iako je Žan Žiro, poznatiji kao Mebijus, preminuo 2012., svojim mnogobrojnim fanovima je, do samog kraja, dao uvid u svoju neuporedivu umetničku imaginaciju. Fondacija Cartier pour l’Art Contemporai je 2010. i 2012. organizavala prvu veliku izložbu u Parizu posvećenu njegovom radu (Mebijus-Trans-Form) i jednu, koja je na Mebijusov zahtev, istraživala temu metamorfoze, lajtmotiv koji se prožimao kroz njegove stripove, crteže i filmske projekcije. Na izložbama su radovi umetnika predstavljeni na različite načine, koji su i najodanijim čitaocima, koji su iskusili njegov rad samo na papiru, delovali neverovatno.

Jedan od tih načina je i forma pod nazivom The Dancing Line , serija video zapisa koja hvata i grafički uživo prikazuje Mebijusovo crtanje na tabletu, nudeći artistički uvid u način na koji je transformisao praznu digitalnu površinu u prozor za svet.

#Mebijusov rad na detaljima lica Malvine iz stripa The Airtight Garage”.

#Mebijus radi na glavnom junaku iz svoje još poznati strip serije Blueberry, nekonvencionalnog vesterna na kojem je radio zajedno sa Žan Mišelom Šarlijeom.

#Nastajanje dela pod nazivom Inside Mœbius , koje zapravo nije autoporter, već, tačnije, portret umetnika koji je postojao unutar Mebijusa .

„Ostati živ, za umetnika, znači uvek biti u nepoznatom delu sebe, biti izvan sebe“, izjavio je Mebijus za Los Anđeles Tajms 2011. Niko, bio umetnik ili ne, ne ostaje zauvek živ, ali Mebijus je svakako znao kako da, u vremenu koje je imao, ostane živ koliko je maksimalno moguće, neprestano tražeći one nepoznate delove.


Izvor: Open Culture

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.