IT Novotarije

Redak “Apple 1” računar prodat na aukciji za 671.400 dolara!

Veoma redak Epl 1 (Apple 1) prodat je na aukciji u Nemačkoj za rekordnih 671.400 dolara, prošlu subotu. Računar, koji je svojevremeno kupljen za 666 dolara (oko 2.700 današnjih dolara), datira sa samih početaka kompanije, kada su je vodili Stiv Džobs (Steven P. Jobs) i Stiv Voznijak (Stephen G. Wozniak). Ovaj kompjuter, koji je još uvek u funkciji, smatra se jednim od šest preostalih Epl 1 računara na svetu.

Kako prenosi The New York Times, kupac je želeo da ostane anoniman, ali dodaju da je u pitanju bogati preduzetnik sa dalekog istoka. Ova prodaja je, kako smo naveli, rekordna, jer je nadmašila prethodnu gde je, takođe Epl 1, prodat za 640.000 dolara!

Tim Breker, aukcionar koji vodio licitaciju, je izjavio da ovakve prodaje otkrivaju suštinu kupovine računara sa početka IT industrije, jer ljudi ne kupuju njih zbog njih samih, nego zbog onoga što one predstavljaju. “To je pravi primer Američkog sna.” rekao je on, i dodao: “Imate dva propala studenta iz Kalifornije, koji su bili istrajni u svojim idejama i snovima, tako da su ti snovi izrasli u jednu od najcenjenijih, najviše uvažavanih i najvrednijih kompanija na svetu.”

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.