Svaštara

Rat i seks: Kratka istorija o pinap devojkama

Pinap devojka

Seksi i senzualne, a opet dovoljno skrivene da ostave mašti na volju, pinap devojke nas navode da pomislimo na period oko Drugog svetskog rata, iako se ova pojava javila čak i pre Prvog svetskog rata i to zahvaljujući biciklu.

Pojava žene na biciklu nije značila samo skraćivanje vremena tokom putovanja. Ona je uvela jednu novu eru u kojoj ženama više nije bila potrebna pomoć muškarca kako bi se prevezle od tačke A do tačke B. Ali postojao je jedan problem. Uzimajući u obzir tadašnji stil odevanja u vidu dugačkih haljina i suknji, sama kompozicija bicikla je, ženama iz 19. veka, otežavala njegovo korišćenje. Iz ovog razloga dame su počele nositi funkcionalnije i komotnije pantalone, neminovno naglašavajući obline koje su njihove suknje nekada skrivale.

Naravno, crkveni ljudi i lekari su se udružili u kampanji protiv ove pojave, a sve pod izgovorom bezbednosti žene. Prema ovim, takozvanim, stručnjacima, vožnja biciklom je mogla dovesti do oštećenja njihove krhke unutrašnje strukture (kao i do mogućeg uzbuđenja prilikom trenja). Međutim, ženski pokret za pravo glasa je usvojio slobodu koju im je novi vid transporta srdačno ponudio. U odbacivanju podsuknji i pantalona, umetnička inspiracija ženske forme uskoro preuzima novu ulogu.

Pinap devojka

1895., ilustrator Lajf magazina, Čarls Dana Gibson, je zauvek promenio budućnost ženske mode i to sa slikom onoga što je on video kao personifikaciju ženske idealne lepote. Prikaz dobro obdarene žene, sa figurom peščanog sata i punim usnama, postao je poznat kao Gibsonova devojka za koju je Gipson smatrao da predstavlja kombinaciju “hiljade američkih devojaka”.

Ovaj tip slika se narednih 20 godina vrteo po stranicama Lajf magazina i predstavljao inspiraciju za bezbroj imitatora. Kako je štampana tehnologija sticala profit, sve veći i veći broj časopisa je počeo da prikazuje ove slike nedostižne idealne lepote. Po prvi put su muškarci u Americi imali lako dostupan izvor ženskih fantazija, i to na dohvat ruke.

Pinap kalendar

Do kasnih 1800-ih upotreba kalendara se proširila i u formi reklamiranja. Iako prvi kalendar, sa likom Džordža Vašingtona, nije bitnije prodrmrao tržite, sam koncept je obećavao. Rođenje “kalendar devojke” Cosette-e iz 1903. će to i pokazati.

Ono što će postati pinap devojka današnjice je počelo da poprima svoje oblike 1917., kada je Vilsonova administracija osnovala odeljenje likovnog publiciteta tokom Prvog svetskog rata. Odeljenje je mobilisalo sve medije u stvaranju propagande koja bi potpomogla američke ratne napore. Na kraju krajeva, seks se uvek prodaje, a početkom 20-ih Amerika ga je uspela iskoristiti i za regrutaciju.

Pinap propaganda

Tokom Drugog svetskog rata pinap devojke su korišćenje kao propagandni materijal za regrutaciju ljudi. Na svakom koraku su se mogli videti kalendari i posteri koji su promovisali kupovinu ratnih obeznica. Hiljade slika je štampano kako bi se podigao moral vojnicima koji su se borili u inostranstvu, te mnogi smatraju da je ovo bilo “zlatno doba” za pinap.

Pinap devojka

Sve veća popularnost ove umetničke forme je neminovno dovela i do stapanja sa ostalim medijima. Holivudu nije trebalo dugo da uskoči u ovaj voz i da počne da koristi ove seksualno nabijene slike radi promocije svojih filmova.

Pinap - Beti Pejdž

Verovatno najpoznatija od svih pinap devojaka, Beti Pejdž, je veoma zaslužna za uspešan prelazak pinapa sa ilustracije na fotografiju. Počevši kao model za klubove, njena popularnost je ubrzo eskalirala, a njeno lice se počelo pojavljivati na mnogobrojnim časopisima i kalendarima. I danas se ova žena smatra najfotografisanijom u istoriji.

Moderna pinap devojka

Sa lansiranjem Plejboja, 1953., Hju Hefner je uspešno modelovao svoju publikaciju pinap devojaka širom sveta. Znajući da će fotografija predstavljati budućnost sve više i više je pomerao granice ovog medija.

Tašen - Umetnost pinapa

Kako “retro” postaje predmet interesovanja i insipiracija današnjice, popularnost pinapa je ponovo u usponu. Čitavi sajtovi su posvećeni ovom žanru, sa modelima svih veličina, oblina i etničkih pripadnosti.


Izvor i foto: All That Is Interesting

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.