Planeta

Psihodelični izgled – mesta u prirodi koja zaista postoje

1. Geološki park Dansja – Džangje, Kina

Geološki park Dansja - Džangje, Kina

Da, zaista je teško poverovati da ove lude planinske formacije stvarno postoje i da nismo upali u zečju rupu. Međutim, ovaj spektar boja u prirodi je u potpunosti stvaran.

Geološki park Dansja - Džangje, Kina

Ove planine predstavljaju sastavni deo Dansja formacije geološkog parka u Kini, u mestu Džangje, u provinciji Gansu. Mnogobrojni slojevi šareno obojenih peščara i minerala su stajali zajedno pritisnuti preko 24 miliona godina nakoh čega su se vezali za tektonske ploče.

2. Napušteni rudnici ispod Jekaterinburga – Rusija

Napušteni rudnici ispod Jekaterinburga - Rusija

Ne, nije u pitanju trip – ove psihodelične pećine soli zaista postoje. Fotografije koje vidite su snimljene duboko ispod zemlje, u napuštenim rudnicima ispod grada Jekaterinburg, u Rusiji. Slojevi karnalita, minerala koji se korisi u đubrivima, prelamaju se preko ovih tunela, stvarajći šareno remek delo. Prema rečima fotografa Mikila Mišejnika, samo mali deo ovih rudnika je još uvek u funkciji, ali najveći broj prolaza je zatvoren i van domašaja javnosti, osim ukoliko nemate specijalnu dozvolu od strane države.

3. Ledene pećine na Kamčatki – Rusija

Ledene pećine na Kamčatki - Rusija

Ove nadrealne ledene pećine se nalazi na ruskom poluostrvu Kamčatka. Tunel koji se prostire u dužinu oko skoro kilometar, je formiran zahvaljujući vrelim izvorima vode koja protiču ispod ledenih polja, smeštenih na obodima obližnjeg vulkana Mutnovski. S obzirom da je poslednjih godina došlo do topljena ovih lednika, krovovi pećina su sada toliko tanki da sunčeva svetlost prodire kroz njih, osvetljavajući ledene strukture koje se unutra nalaze.

4. Polja lala – Lise, Holandija

Polja lala - Lise, Holandija

Posmatrajući ogromna pačvorkna polja kaleidoskopskih boja, možemo zajključiti da fenomenalna polja lala u Holandiji nisu nešto na šta možemo kinuti.

Žive boje plavog, crvenog, rozog i žutog cveća se u Liseu prostiru dokle oko može da dosegne, dok se farmeri u isto vreme nadaju velikom profitu, prodavajući ih cvećarima i supermarketima širom sveta.

Polja lala - Lise, Holandija

Sezona tulipa počinje u martu i traje do avgusta, sa nekoliko festivala koji se održavaju širom Holandije, ali je samo cveće nesumnjivo najspektakularnije tokom aprila. Ovde je tradicija gajenja cvetnih lukovica stara preko 400 godina. Danas Holadnija proizvodi više od 9 milijardi lukovica godišnje, od čega se dve trećine izvozi u inostranstvo.

5. Kanjo Kristales – Kolumbija

Kanjo Kristales - Kolumbija

Reka Kanjo Kristales se nalazi u Kolumbiji, u provinciji Seranija de la Makarena. Često je nazivaju “Reka pet boja” ili “Tečna duga”, a smatra se najlepošom rekom na svetu zahvaljujući svojim upadljivim i zanostim bojama. Ona se pojavljuje u mnogobrojim nijansama žute, zelene, plave, crne i naročito crvene, što je uzrokovano crvenom biljkom, Macarenia clavigera.

6. Brda u Devecseru – Mađarska

Brda u Devecseru - Mađarska

Ova fotografija izgleda kao da su dve fotografije spojene u jednu, iznad – fotografija sa normalnom šumom, i ispod – fotografija sa čudnom marsovskom šumom. Međutim, u pitanju je jedna slika na istom mestu i u isto vreme, snimljena u brdima zapadne Mađarske, šest meseci nakon razorne industrijske nesreće.

Krajem 2010. je došlo do pucanja mađarskog otpadnog rezervoara aluminijum oksida, oslobađajući milione galona kaustičnog crvenog mulja. Toksični odron od metar visine se brzo sjurio nizbrdo kroz dva obližnja sela, Devecser i Kolontar, sahranjujući zgrade, otrovna polja i 10 života.  Iako su vojnici i volonteri očistili sav mulj i oprali ulice, sve što je došlo u dodir sa ovim crvenim blatom je ostalo obojeno.

7. Leteći gejzir u pustinji Blek rok – Nevada

Leteći gejzir u pustinji Blek rok - Nevada

 Lociran na ograđnoj parceli privatnog poseda u okviru miliona hektara pustinje Blek rok, Leteći gejzir nije prirodni fenomen. nastao je slučajno 1964., usled geotermalno testa bunara. Još od tada, vruća vode izbija iz ovog bunara, ostavljajući iza sebe kalcijum karbonantne nanose koji rastu nekoliko centimetara svake godine.

Leteći gejzir u pustinji Blek rok - Nevada

Briljantana crvena i zelena boja na humkama dolazi od termofilnih algi koje cvetaju.

8. “Vrata do pakla”, Derweze – Turkmenistan

Vrata do pakla", Derweze - Turkmenistan

Na prvi pogled ovo vam može delovati kao dramatična scena iz naučno-fanstastičnog filma, ali ova gigantska vatrena rupu, smeštena u srcu pustinje Karakum, nije posledica svemirskog napada na Zemlju. U pitanju je krater koji je napravljen od strane geologa pre 40 godina, dok vatra unutar njega još od tada gori.


Izvor: Oddee | Foto: Oddee

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.