Retrovizija

Prva televizijska reklama emitovana je pre tačno 75 godina

Televizijske reklame nisu oduvek dominirale medijskim etrom. U ranim godinama najpopularnijeg medija, reklame su, šta više, bile zabranjene od strane establišmenta, iako su neki emiteri, hrabro i ilegalno eksperimentisali sa njima u samom početku.

Američka publika, bila je prva koja je imala tu privilegiju da odgleda prvu reklamu u istoriji televizije, emitovanu 1. juna 1941. godine – pre tačno 75 godina, kada je kompanija Bulova Watch Co. prekinula prenos utakmice između Bruklin Dodžersa i Filadelfija Filisa. Reklama koja je puštena, zapravo je bila jednostavan snimak časovnika koji otkucava, sa snimljenim glasom u pozadini, koji je gledaocima saopštavao tačno vreme.

Bulovu je ova reklama koštala ukupno 9$, što je danas oko 150$, ukoliko obračunamo inflaciju. Poređenja radi, u današnje moderno vreme u SAD, reklamni spot od 30 sekundi na nacionalnoj frekvenciji košta oko $350.000 i ide sve do $5 milona za vreme Superboula. Bulova je, takođe, bila i prva koja je emitovala radio reklamu u Americi, 1926. godine.

Ipak, Bulovina primitivna TV reklama, od tada do danas, utrla je put marketinškim konglomeratima i holdinzima vrednim više miliona i miijardi dolara. Već tokom 60-ih godina dvadesetog veka, industrija je počela da doživljava marketing kao formu umetnosti, kako bi spremno odgovorila na potrebe rastućeg potrošačkog društva. Ovi događaji su odlično opisani u AMC-ovoj polufiktivnoj seriji Mad Men.

I tako, dok je nekoliko hiljada fanova bejzbola gledalo 10 sekundi snimka časovnika na malim ekranima u SAD, nastala je bitna grana u istoriji televizije.


Izvor: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.