Film | Muzika

Preporuka: Animirani crtani filmovi za odrasle

Animirani crtani filmovi

Pojavu i razvoj animiranog crtanog filma možemo posmatrati i pratiti uporedo sa razvojem prvih pokretnih slika. Još od upotrebe najprimitivnijih uređaja za animaciju, kao što su fenakistoskop (1832), zootrop (1834) i raksinoskop (1877), uživamo u ovoj umetnosti, ali se o njenom daljem razvoju ne može govoriti sve do pojave pravog filma. Od neme slike pokreta, preko  jednostavnih priča i sadržaja zabavnog karaktera, animirani crtani film danas predstavlja posebnu, veoma složenu, kategoriju, koja nas, pored zabave i smeha, suočava sa mnogobrojnim aktivnim sociološkim temama – strah, otuđenost, beda, rat… Od krajnje naivnih i nevinih dečjih tema, crtani film je tokom godina evoluirao stvarajući posebnu kategoriju – animirani crtani film za odrasle, kao što su The Simpsons, Beavis and Butt-head, Family Guy, Futurama, South Park i drugi.

Kritika društva, sagledavanje i analiziranje svakodnevnice, borba sa stvarnošću, lična (ne) stabilnost, samo su neke od tema kojima se ovi crtani filmovi bave. U moru ovih ostvarenja predstavljamo vam samo neke, kao našu preporuku.

Persepolis

Persepolis

Francuski animirani film iz 2007. godine, baziran na istoimenoj autobiografskoj noveli Marjane Satrapi. Ovo je dirljiva priča o sazrevanju i otvorenosti mlade iranske devojke, koja počinje za vreme Islamske revolucije.

Režija: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi

Da li ste znali:

– Iranska vlada je 2007. godine poslala Francuskoj Ambasadi  pismo u znak protesta i pokušala da pritisne organizatore filmskog festivala u Bankoku da skinu film sa repertoara.

– 2008. godine Iranska Ambasada je žestoko protestvovala zbog prikazivanja filma na 37. filmskom festivalu u Velingtonu.

– Sam naslov “Persepolis”, znači “Persijski grad” i dolazi iz Grčke. Reč jeste grčka transliteracija stare persijske reči “Parsa” (“Grad Persijanaca”), drevnog grada koji je postojao u Persiji 550-330 godine p.n.e. Njegovi ostaci se i dan danas nalaze u južnom Iranu.

Waltz with Bashir

Waltz with Bashir

Izraelski animirani, dokumentarni crtani film iz 2008. godine., u režiji Ari Folmana. Prikazuje rediteljevu potragu za izgubljenim sećanjima vojnika iz perioda Libanskog rata 1982. godine.

Režija: Ari Folman

Da li ste znali:

– Prvi animirani film koji je bio nominovan za Oskara, u kategoriji “Najbolji strani film”.

– Umetnik David Polonski je najveći deo ilustracija za ovaj film uradio levom rukom, iako je dešnjak. Razlog jeste taj što je umetnik smatrao da su originalni crteži, nacrtani desnom rukom, previše lepi i precizni.

 – Film je dobitnik mnogobrojnih nagrada: Zlatni Globus za najbolji strani film, nagrada za najbolji film od strane Nacionalnog društva filmskih kritičara, Cezar nagrada za najbolji strani film i druge, a nominovan je za Oskara i BAFTA nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja.

Mary and Max

Mary and Max

Australijski animirani crtani film iz 2009. godine, prepun crnog humora, ali i dramatičnih životnih situacija. Film je baziran na istinitom događaju, a bavi se temom neočekivanog prijateljstva između usamljene osmogodišnje devojčice iz Melburna i namćorastog, gojaznog četrdesetogodišnjaka iz Njujorka. U centru radnje zapravo jesu teme kao što su: prijateljstvo, otuđenost, usamljenost, odrastanje, roditeljska nemarnost, gojaznost, autizam, depresija i anksioznost.

Režija: Adam Elliot

Da li ste znali:

 – Prvi animirani crtani film koji je otvorio američki Sandens filmski festival

 

Harvie Krumpet

Harvie Krumpet

Kratkometražna animirana biografija o čoveku koji pati od Turetovog sindroma. Njegov je život praćen konstantnom lošom srećom, nudističkim tendencijama i poslovima koji podrazumevaju fizički rad. Ovo je priča o čudnom životu Harvija, emigrantu iz osiromašene srednje Evrope, čiju jedinu konstantu u životu predstavlja knjiga sa natpisom “činjenice”, koju stalno nosi oko vrata.

Režija: Adam Elliot

Da li ste znali:

– Kada Maks uđe u radnju da kupi mastilo za njegovu pisaću mašunu čujemo škripavi muški glas koji kaže “hvala”. Isti ovaj zvučni snimak iskorišćen je u filmu Harvie Krumpet, u sceni kada se Harvi zahvaljuje starici u kući.

 

Byôsoku 5 senchimêtoru

Byôsoku 5 senchimêtoru

Animirani japanski crtani film iz 2007. godine, o životu mladića pod imenom Takaki, kojeg pratimo kroz tri međusobno povezane priče. Ovaj film nam daje realistični pogled na mnogobrojne životne probleme i teme sa kojima se suočavamo: veme, prostor, ljudi i ljubav. Film se bavi odrastanjem i sazrevanjem, kao i mnogobrojim situacijama sa kojima nas čin odrastanja suočava.

Režija: Makoto Shinkai

Da li ste znali:

– Sam naziv filma (prevod: 5 centimetara po sekundi) zapravo potiče od brzine kojom padaju latice trešnje kada procvetaju, gde same latice na metaforičan način predstavljaju čoveka.

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.