Planeta

Zapanjujuće fotografije Zemlje iz svemira!

Povodom proslave Dana Planete, foto urednici Nacionalne Geografije izabrali su 20 najlepših fotografija naše planete, i to iz svemira. Pogledajte neke od njih!

Zemlja iz svemira

Fotografija Bombetoka zaliva (Bombetoka Bay), na severozapadnoj obali Magadaskara. Mešanje slane vode iz Mozambik kanala i slatke vode sa ostrvaca reke Betsiboka (Betsiboka River) zaista izleda očaravajuće. U zalivu se nalazi mnoštvo mangrovih šuma, koje predstavljaju sklonište za veliki broj morskih kornjača, barskih ptica, mekušaca, rakova i dugonga. Fotografija je snimljena 2000. godine uz pomoć NASA-inog satelita.

Zemlja iz svemira

Vulkanski mehur

Mehur pare kojeg okružuje vulkanski pepeo, uzdižući se se sa vulkana Saričev (Sarychev Volcano). Vulkan se nalazi na severozapadnom kraju ostrva Matu, sastavnog dela Kurilskih ostva. Fotografija je napravljena od strane jednog astronauta, u Junu 2009.

Vulkanski mehur

Krugovi života

Agrikulturna polja iz 2011. godine u blizini grada Perdizes, u državi Minas Gerais u Brazilu.

Agrikulturna polja

Plava planeta

Ovako je Internacionalna svemirska stanica videla Eleuthera ostrava na Bahamima 2002. godine.

Eleuthera ostrva na Bahamina

Sistem cirkulacije

Plimske ravnine i kanali na Long Ajlendu (Long Island), na Bahamima. Fotografija je snimljena 2010. godine zahvaljujući astrnomskoj fotografiji.

Sistem cirkulacije

Oluja iznad Azije

Fotografija oluje koja besni iznad Azije, snimljena 1999. godine iz spejs šatla Kolumbija. Iako se ne zna precizna lokacija u kojem delu Azije se ova oluja desila, slika je snimljena kada je spejs šatl  preletao iznad Mjanmara (Burme).

Oluja iznad Azije

Oblačni vrtlozi

Sa neba ostrvske zemlje Kejp Verde (Cape Verde) na severozapadu Afrike, stiže nam fotografija koja predstavlja vrtloge oblaka, uzrokovane vetrovima koji se veoma brzo kreću preko ostrva.

Oblačni vrtlozi

Oslikane pustinje

Požari u pustinji Simpson, u centralnoj Australiji, otkrivaju nam oziljke peščanih predela u vidu  živopisne narandžaste nijanse. Fotografija je snimljena 2002. godine.

Oslikane pustinje

Ukoliko želite da pogledate preostale fantastične fotografije koje je za vas pripremila Nacionalna geografija kliknite ovde.

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.