IT Novotarije, Svaštara

Pogledajte: Robot koji čita misli

Koliko ste puta poželeli, kad ste žedni, da vam se čaša hladnog napitka, magično nađe pri ruci? Ove težnje bi mogle da se obistine u bližoj budućnosti, s obzirom da su istraživači sa Univerziteta Kornel (Cornell University), napravili robota koji može da predvidi vaš sledeći potez.

Lični robot PR2, dizajniran od strane Willow Garage-a, i opremljen Majkrosoftovom Kinect 3D kamerom, “čita misli” tako što analizira pokrete tela. Nakon toga, on pretražuje svoju bazu podataka kućnih aktivnosti, i na kraju, odlučuje koja akcija će najpre da usledi.

Robot PR2

Recimo da ste završili sa ručkom, i da neke ostatke hrane želite da vratite u frižider. Robot primećuje da ste hranu uzeli u ruke, i produžuje do frižidera kako bi vam otvorio vrata, jer je to najverovatnija stvar koju biste potom uradili.

Robot vam, takođe, može sipati pivo ili kafu, odneti prljavo suđe do sudopere, kao i još dosta drugih stvari za koje je programiran.

“Razložili smo generalne principe ponašanja ljudi. Ispijanje kafe je uopštena aktivnost, ali se, opet, sastoji iz više stvari”, izjavio je Ashutosh Saxena, profesor kompjuterskih nauka na Kornel Univerzitetu, i ko-autor studija, usko vezanih za ove projekte.

Naučnici sa Kornela tvrde je njihov robot tačno predviđao naredne pokrete ljudi u 82% slučajeva za jedan sekund posmatranja, 71% za tri sekunde i 57% za deset sekundi posmatranja.

Kako tvrdi Saxena, sledeći korak je poboljšanje robotskih reakcija na predviđanja. “U budućnosti ćemo se pozabaviti problemom kako robot planira svoj potez. Trenutno, mi praktično striktno programiramo svaki njegov potez, ali mora da postoji način da robot sam nauči kako da odgovori zadatku”, rekao je Saxena.

Pogledajte robota koji “čita” misli:

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.