Svaštara

Pogledajte: 9 najekstremnijih roler koustera na svetu!

Roler-kousteri već više decenija predstavljaju nezaboravno iskustvo za bilo koga ko se, makar jednom u životu, vozio njime. Smatra se da istorija roler-koustera vuče korene još iz 17. veka kada je u okolini Sankt Peterburga u Rusiji, konstruisan prvi roler-kouster, visine 24 metra, i potpomognut drvenim daskama. Naravno, postoje i druga mišljenja, kada su počeci ove zabave u pitanju, te se tako mogu čuti i oni koji tvrde da je prvi roler-kouster napravljen u Francuskoj, ili u Rusiji ali u 18. veku, za vreme carice Katarine Velike.

Bez obzira na istorijske nesuglasice, koje postoje i po ovom pitanju, i bez obzira na to da li vam je vožnja bila nezaboravna u pozitivnom ili negativnom smislu, zahvaljujući YouTube-u, pogledajte devet najekstremnijih i najboljih roler-koustera na svetu:

Kingda Ka

Kingda Ka je čelični roler-kouster, smešten u Džeksonu, država Nju Džersi, u Americi. Nakon otvaranja 2004. godine, Kingda Ka je oborio nekoliko rekorda, i do današnjeg dana je ostao najviši roler-kouster na svetu, sa neverovatnih 140 metara visine! Takođe je na prvom mestu kada je dužina pada u pitanju.

Colossus

Ukoliko vam vijuge Colossus-a izgledaju poznato, niste se prevarili. Naime, ovaj kouster, koji je smešten u Kaliforniji u Sjedinjenim Državama, je puno puta korišćen u filmovima i američkim TV serijama. Sa radom je počeo 1978. godine, a visok je 30 metara.

Jet Star

Većina roler-koustera koje navodimo su i dalje operativni. Nažalost, to ne važi i za Jet Star kouster, u Nju Džersiju. Naime, nakon uragana Sendi, čitava konstrukcija je prosto oduvana u Atlantski okean. Danas, ovaj kouster možemo da gledamo isključivo preko video snimaka. Otvoren je bio 1972. godine i bio je visok 43 metra.

Formula Rossa

Prvi na našoj listi a da je van SAD-a, ovaj roler-kouster je smešten u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Ferarijevom zabavnom parku “Ferari Svet”. Imajući u vidu da ga je kompanija Ferari i konstruisala, uopšte ne čudi činjenica da ovaj kouster nosi titulu najbržeg na svetu, sa maksimalnom brzinom od neverovatnih 240 km/h!

Takabisha

Sledeći na našoj listi je smešten na dalekom istoku, u oblasti Fuji-Q, u Fudžijošidi, u Japanu. Takabisha je čuven po tome, što je zvanično najstrmiji kouster na svetu –  putnici padaju sa visine od 42 metra pod uglom od 121°! Otvoren je 2011. godine.

Space Mountain

Ponovo smo u Sjedinjenim Državama. Ovaj roler-kouster je specifičan po tome što je smešten u zatvorenom prostoru, gde se adrenalinski zavisnici i oni “primorani”, u naučno fantastičnom ambijentu, voze brzinom od 50 km/h, kroz mračne tunele, na momente osvetljene LED lampama. Solidne visine od 55 metara, Space Mountain, smešten u Dizni Svetu u Orlandu, prima posetioce od 1975. godine.

Zoomerang

Zoomerang je smešten u Bristolu, državi Konektikat, u SAD-u, i jedan je od mnogih u “bumerang” stilu. Jedinstvena forma ovog roler-koustera, pruža posetiocima neverovatan doživljaj: pad u nazad sa vrha konstrukcije, prolazak kroz mnoge petlje i inverzije, zatim ponovno vraćanje na vrh, i još jedan krug u rikverc kroz sve petlje, pre kraja vožnje! Visok je 35 metara, a radi od 1997. godine.

The Smiler

The Smiler je novi roler-kouster, smešten u Stafordu u Velikoj Britaniji. Ovaj kouster drži rekord po najvećem broju inverzija i duhovito je okarakterisan kao drugi najveći izazivač povraćanja na svetu! Prvo mesto je, po istima, rezervisano za muziku Džastina Bibera. Pogledajte svih 14 Smajlerovih inverzija, i poštedite sebe “nepotrebne muke”!

The Zipper

I konačno, The Zipper. Iako nije u pitanju klasični roler-kouster, definitivno je zaslužio svoje mesto na ovoj listi. The Zipper funkcioniše po principu vetrenjače u početku, vrteći kaveze pričvršćene na osovini u smeru kazaljke na satu, da bi posle kraćeg vremena i sami kavezi počeli da se vrte oko svoje ose, sve u različitim pravcima. Svakako previše za one sa slabim stomakom!

Povezane Vesti:

2 Komentara

  1. Stefke

    Šta vam je ljudi, pa ovi ne mogu da se porede sa našim roller coaster-a, na vašarima. 😀

  2. Gordana

    Ma idi…Ne bih se ni približila ovom Smajleru 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.