Film | Muzika

Počeci japanske animacije: Prve anime (1917-1931)

Japanska animacija, poznatija kao anime, može obilovati devojkama sa krupnim očima, kul robotima, hibridnim ženskih robotima velikih očiju…Ali često, ona pokazuje i određeni nivo smelosti, kompleksnosti i kreativnosti koja nije tipična za američku mejnstrim animaciju. Ova forma je iznedrila i određena remek dela, počevši od Akire, Katsuhiro Otomo-a i Ghost in the Shell, Mamoru Oishii-a, pa do gotovo svega što je radio Hayao Miyazaki.

Anima ima mnogo dužu istoriju nego što mislimo. Zapravo, ona je predstavljala avangardu japanskih razjarenih pokušaja da se modernizuje tokom početka 20. veka. Najstariji sačuvani primerak japanske animacije, Namakura Gatana (Blunt Sword), datira iz 1917., premda je velika količina najstarijih animacija uništena tokom zemljotresa u Tokiju 1923. Animacije iz ovog perioda nam prikazuju pokušaje umetnika da ugrade tradicionalne priče i motive u jednu novu modernu formu, što je bio slučaj sa većinom japanskih proizvoda kulture u prvim decenijama 20-og veka.

Iznad možete pogledati Oira no Yaku (Our Baseball Game) iz 1931., komičnu animaciju čistih i jednostavnih linija, koja prikazuje zečeve i tanuki-e (japanske rakune) dok igraju bejzbol. Iako su zečevi i tanukii nosioci japanskog folklora ovde ih možemo videti kako igraju igru koja je u zemlji uvedena 1870-ih. Kao i većina nemih japanskih filmova i ova animacija se oslanjala na benshi-ja, izvođača koji bi stajao pored platna i pripovedao priču. U stara vremena su benšiji bili ono što je privlačilo samu publiku, ne film. Stariji brat Akire Kurosave je bio poznati benši koji je, kao i mnogi drugi obeshrabreni benšiji, izvršio samoubistvo kada je popularnost zvučnog bioskopa učinila njegov posao zastarelim.

Zatim tu je i ova verzija japanske narodne priče Kobu-tori iz 1929. o šumaru sa ogromnom izraslinom na vilici koji zatiče sebe okružen magičnim stvorenjima. Tek pošto mu je uklone shvatiće da nisu baš svi zadovoljni zbog toga. Obratite pažnju na detalje i same likove koji samo slabo podsećaju na klasične crtane likove.

Sledeći primer rane anime je i Ugokie Kori no Tatehiki (The Moving Picture Fight of the Fox and the Possum) iz 1931. Ova 11-ominutna animacija nam govori o lisici koja se prerušava u samuraja i provodi noć u napuštenom hramu u kojem žive tanuki-i (opet oni). Film donosi na ekran sve lepote neobičnosti japanskog folklora.

I na kraju, tu je ovaj interesantan snimak rane anti-američke propagande iz 1936., sa letićim zloćom Mikijem Mausom koji napada ostrvo Feliks mačaka i ostalih jednostavnijih crtanih likova.


Izvor: Open Culture

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.