Sport | U Pokretu

Pil P50: Najmanji serijski proizvođeni automobil svih vremena

Peel P50

Sa dužinom od 1,3 metra i širinom od svega metar, Pil P50 je uspeo da održi titulu “najmanjeg serijski proizvođenog automobila na svetu” i to već preko 50 godina. Originalna proizvođnja je počela u periodu od 1962-1964 na britanskom ostrvu Men, a imao je samo jedna vrata i jedan far, bez rikverca, kao i dršku na zadnjem delu koja je omogućavala fizičko manevrisanje na ovom laganom automobilu kada je to potrebno. Originalno je koštao 198 funti, dok mu je potrošnja iznosila 3 litre na 160 pređenih kilometara, čime je u šali proglašen kao “jeftinija opcija i od hodanja”.

Peel P50 - Najmanji automobil na svetu

Automobil je predstavljao zamisao serijskog pronalazača i vlasnika kompanije Pil Endženiring, Cyril Cannell-a. On je zamislio ultra kompaktan i izuzetno mali putnički automobil, sposoban da razvije maksimalnu brzinu od 60km/h. A  motor? Pa, skromni 40 cc kakav možete naći i kod mopeda.

Peel P50 - Najmanji automobil na svetu

Do 1964., kada je proizvodnja prestala, napravljeno je ukupno 50 komada, od čega 27 i dan danas postoje, što Pil P50 čini jednim od najraritetnijih automobila na svetu.


Izvor: Twisted Sifter

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.