IT Novotarije

Prvi pametni sat na svetu, HP je predstavio još 1977. godine

HP Pametni Sat

Pre pametnog sata kompanije Epl (Apple Inc.), pre odevnih android gedžeta, i mnogo pre Majkrosoftovog angažovanja na polju pametnih narukvica, američka kompanija Hewlett Packard, predstavila je uređaj HP-01. Smatran je praktično kvantnim iskorakom u domenu nosivih uređaja u to vreme, i verovatno prvi pametni sat koji je svet ikada video!

HP-01 je predstavljen davne 1977. godine, u vreme kada su kvarcni satovi bili tek desetak godina stari i kada su se Ratovi Zvezda prikazivali u bioskopima po prvi put. Ono što je kuriozitet je činjenica da HP-01 nije bio prvi digitalni sat koji je napravljen, nije bio čak ni prvi ručni sat sa opcijom računanja, ali je tada zaista bio nešto najnaprednije što ste mogli da nosite na svom zglobu. Kompanija ga je predstavila kao “digitalni, elektronski ručni sat, sa kalkulatorom, štopericom, alarmom, tajmerom, kalendarom za narednih 200 godina, i mnogo više od toga…”. Posedovao je crveni LCD displej, sa 28 mehaničkih tastera i stajlusom za navigaciju, a napajale su ga tri baterije – jedna korisničke komande, a druge dve displej uređaja.

HP-01, na žalost, nije dostigao željenu popularnost, uprkos svim naprednim opcijama kojima je raspolagao za to vreme. Projekat je napušten ubrzo, i 1979. godine, trajno okončan. U trenutku pojavljivanja na tržištu, cena mu je bila 645$, i bio je znatno skuplji od Roleksa.

HP Pametni Sat

HP Pametni Sat


Izvor: Hodinkee

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. PedjaBG

    To je bilo vreme kada je HP zaista bio inovativna kompanija. Pri tome, nisu zvonili na sva zvona kako su izmislili toplu vodu, kao što to Epl radi. Ali dobro, marketing je od tada evoluirao. Odrastao, osamostalio se…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.