Planeta

“Orao je sleteo”: Apolo XI misija, 45 godina kasnije! (FOTO)

Pre 45 godina, ljudska rasa je u naučnom smislu, načinila ogroman istorijski iskorak. 20. jula 1969. godine, posada misije Apolo 11 sletela je na Mesec, a astronauti Nil Armstrong i Edvin “Baz” Oldrin, postali su na taj način prvi ljudi koji su šetali mesečevom površinom.

Apolo 1

Apolo 11, peta ljudska misija u okviru NASA-inog svemirskog programa Apolo, lansiran je u orbitu iz Kejp Kanaverala (Cape Canaveral, Florida) 16. jula 1969. godine, sa posadom koju su činili astronauti Nil Armstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolins. Apolo letelica se inicijalno sastojala od tri modula: komandnog, servisnog i lunarnog modula “Orao” – poslednji je bio predviđen za neposredno sletanje na Mesec. I dok je Kolins ostao u prvom, komandnom modulu, Armstrong i Oldrin su se uputili lunarnim modulom na mesečevu površinu.

Njih dvojica su proveli ukupno dva i po sata na povšini Zemljinog prirodnog satelita, skupljajući materijale i vršeći različite eksperimente, pre nego što su se vratili u komandni modul, a kasnije i na Zemlju. Kao pisani trag pored instalirane američke zastave, Armstrong i Oldrin su ostavili ploču sa natpisom: “Ovde je čovek sa planete Zemlje prvi put zakoračio na Mesec. Došli smo u miru u ime celog čovečanstva.” Tim astronauta se vratio na Zemlju 24. jula 1969. godine.

 

U godinama koje su sledile, svet je bio svedok prave ekspanzije daljih svemirskih istraživanja, naučnih radova na temu kosmosa kao i tehnoloških otkrića, u kojima je američka svemirska agencija NASA, vrlo često igrala glavnu ulogu.

Sledeći veliki izazov je svakako planeta Mars, što nam i otkriva naredni NASA-in plan, nazvan Path to Mars, koji je trenutno u stanju razvoja i priprema, kako bi se u ne toliko dalekoj budućnosti stekli uslovi za prvo sletanje ljudske posade na crvenu planetu.

U nastavku vam donosimo kolekciju fotografija sa Apolo 11 misije, počev od priprema i lansiranja, pa sve do sletanja na Mesec, i konačno, povratka na Zemlju.

 

Apolo 2


Apolo 3


Apolo 4


Apolo 5


Apolo 6


Apolo 7


Apolo 8


Apolo 9


Apolo 10


Apolo 11


Apolo 12


Apolo 13


Izvor: The Mashable

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.