Film | Muzika

Nik Kejv o sebi kao tekstopiscu!

Nik Kejv (Nick Cave), multimedijalni umetnik, romanopisac, filmski scenarista i  tekstopisac nekoliko desetina najboljih pesama u poslednjih 30 godina. Ipak, i pored svega, pisanje tekstova za njega nikada nije postalo laka stvar. “Problem kako završiti pesmu, jeste u tome što uvek morate iznova da je počinjete. Postoje svi ti mali gadni porođaji, koji su kao izguravanje gorećih lubenica kroz mali otvor”, izjavio je Kejv.

Nik Kejv

Ovaj pevač, kose boje gavrana i stasa u vidu železničke šine, daje nam osvrt na svoj, slučajno započeti, muzički život. Odrastajući u Australiji, njegova želja bila je da postane slikar, ali se odao muzičoj karijeri sasvim neočekivano, nakon što je u drugoj godini školovanja pao iz umetnosti. Ovo je za njega bio poražavajući udarac. “Na svu sreću imao sam bend sa strane.”

Najraniji buntovnički muzički uticaj predstavljali su Džoni Keš(Johnny Cash), kao i Dejvid Bouvi (David Bowie). “Nisam trenirao nijedan sport, tako da se verovalo da sam homoseksualac”. Oblačio se “razdrljano” kako bi provocirao mačo momke, a potom uzvraćao udarce kamenjem koje je stavljao u svoju tašnu.

Nasilje ga je pratilo i kada se preselio u London 1980., sa svojim prvim velikim bendom “Birthday Party”“Ljudi su dolazili na svirke da nas tuku. Izgledalo je kao da sam ponovo u školi”, rekao je pevač.

Fizički ožiljci i modrice su na kraju zacelile, ali neki od psihičkih ožiljaka se još uvek provlače njegovim bićem. Basista benda ga opisuje kao “onog nemuzikalnog u bendu”, tipa koji nije znao da svira, pa je, podrazumeva se, postao pevač. “Još uvek se poprilično osećam kao uljez na celokupnoj muzičkoj sceni”, izjavio je Nik Kejv, uloga koju danas prihvata. Tokom vremena počeo je da veruje svom glasu, naučio je da peva mekše, i otvorio se ka pisanju pesama koje su sardžale nežniju perspektivu, koju je pronašao u sebi i razvijao uz pomoć svoje tadašnje devojke, kantautorke Anita Lane.

Stalno je bio u pokretu – London – Berlin – Brazil, svakoga puta pokušavajući da počne iz početka, ili kao što je u jednom slučaju bilo, pokušavajuću da sazna kako je živeti bez heroina. Nakon rehabilitacije u Londonu, Brazil mu donosi period depresije i trezvenosti, kada počinje novi kreativni rafal, predvođen duetom sa Kylie Minogue u pesmi “Where the wild roses grow”. Priznaje da ova pesma nije oduševila sve fanove, ali za njega je bila “trenutak koji je pozitivno rezonirao sa njim”, navodi pevač.

Nik Kejv i Suzi Bik

Sa albumom  “The Boatman’s Call”  iz 1997. njegovi tekstovi ponovo poprimaju drugačiji zaokret, sada predstavljajući više ličnu perspektivu. Oni su postali deo “sveta koji ja gradim, Kejnovog sveta: apsurnog, magičnog, transformativnog sveta koji je drugačiji od stvarnog”. Kroz ovakvo pisanje je, prema rečima pevača, bolje spoznao sebe i ljude koje voli. “Moja žena, Susie Bick, ulazi u moje pesme i izlazi ih njih. Ponekad osećam da je bolje poznajem u pesmama nego u stvarnom životu. To mi daje osećaj bliskosti sa njom.”

Grinderman, brojčano manja,ali više pankerska verzija njegovog matičnog benda “The Bad Seeds”, nastala je kada je doneta odluka da se muzika svede na svoje osnovne elemente, kako je pevač izjavio.

Za svoje pisanje danas kaže da je postalo prilično nagomilano, što one koji ga vole može samo da raduje!


Preuzeto sa: Chicagotribune |Greg Kot | Muzički kritičar

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.