IT Novotarije

Napredak: Telefonima ćemo uskoro meriti telesnu temperaturu, raditi DNK analize…

Vrlo uskoro, neki od narednih pametnih telefona koje budemo koristili imaće mogućnost da utvrde da li imamo temperaturu, pa čak i da analiziraju naš DNK. Istraživači Univerziteta Politehnika u Montrealu i proizvođač, sada već globalno poznatih displeja Gorilla Glass, kompanija Corning, udružili su svoje snage u razvoju prvog ekrana za mobilne telefone koji će biti u stanju da analizira našu telesnu tečnost.

Senzori koji sve ovo omogućavaju bi trebalo da budu ugrađeni u ekrane pametnih telefona, dozvoljavajući korisnicima da u svakom trenutku mogu da izmere telesnu temperaturu i krvni pritisak, ali takođe da sinhronizovano rade i sa drugim platformama, kao što je Eplov (Apple) HomeKit, pružajući različite zdravstvene informacije u realnom vremenu.

Iako se već neko vreme širi glasina da Epl vrlo verovatno odustaje od Gorilla Glass-a na sledećoj verziji iPhone-a (kompanija se navodno odlučila za Crystal Sapphire Glass kao alternativu), ova informacija bi mogla potencijalno da odloži konačnu odluku giganta iz Kupertina, kada je displej iPhone-a 6 u pitanju.

Kao što je i navedeno u žurnalu Optičarskog Društva, Optics Express, tim istraživača je razvio ono što se smatra prvim lasersko zapisanim a optički, odnosno svetlosno navođenim sistemom, pionirom u značajnom iskoraku u ovoj oblasti.

Buduci Displeji

“U ovom trenutku, mi zapravo otvaramo Pandorinu kutiju”, izjavio je jedan od koautora projekta, Raman Kashyap inače profesor elektro inženjeringa i inženjeringa u fizici na Univerzitetu Politehika u Montrealu, Kanada. “Sada, kada je ova tehnologija sposobna za dalji razvoj, na kreativnim ljdima je da joj pronađu odgovarajuću svrhu”, dodao je profesor Kashyap. Takođe, tu je i nada da će proizvođači pronaći put da ovu tehnologiju ugrade i u druge digitalne proizvode.

Kako bi sve ovo bilo moguće, istraživači su laserima “brazdili” stakla displeja, kako bi kreirali magistrale kojima podaci putuju u malim snopovima svetlosti. Te brazde se ponašaju poput tunela kojim pomenuta svetlost putuje, prenoseći podatke do CPU-a na dalju obradu.

Implementacija ovih stakala u mobilne uređaje uz softversku podršku, velikim IT igračima ostavlja zaista mnogo prostora za kreativnost. Iako ova tehnologija delimično predstavlja nadogradnju ranijih projekata iz sličnih oblasti, istraživači nas uveravaju da je njihov pristup konceptualno sadržajniji i sa praktične strane više nego upotrebljiv.

Pored ovoga, tim istraživača radi i na foliji za ekran koja će biti u stanju da izmeri nivo ugljen monoksida u vazduhu, kao i da donese novi set bezbednosnih mera za pametne telefone!


Izvor: The Mashable

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.