Svaštara

Spomenik kineskom ratniku, jedan je od “najopakijih” spomenika u istoriji!

Guan-Yu-1

E, ovo se zove opak spomenik, neki bi rekli. I zaista, kada bacite pogled na priložene fotografije, vrlo je verovatno da ćete se slložiti sa ovom konstatacijom. Kolosalna statua, visoka 50 metara, mase preko 1600 tona, izrađena od bronze, prikazuje antičkog kineskog generala Guan Jua, u mestu Džingzu u Kini.

List Šangaist navodi da je za izradu spomenika iskorišćeno preko 4000 traka bronze koji su pričvršeni za telo Guan Jua, koji stoji na 26000 kvadratnih metara Guan Ju muzeja. Stoga su se mnogi zapitali, da li su sredstva, potrošena za izradu ovakvog spomenika mogla da budu bolje iskorišćena.

Za one koji su neupućeni u antičku kinesku istoriju, Guan Ju, ili Lord Guan, najpoznatiji je kineski general iz vremena Tri kraljevstva, i smatra se nacionalnim herojem. U jednoj od najpoznatijih kineskih knjiga, Guan Juu je data besmrtnost i promovisan je u Boga, odnosno božanstvo. Iako ne postoje čvrsti dokazi o njegovom izgledu, u narodu je ostao upamćen, kroz legende, kao robustan čovek sa dugom i gustom bradom.

Guan-Yu-2

Guan-Yu-3

Guan-Yu-4

Guan-Yu-5

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.