Svaštara

Kako bi izgledali najveći gradovi sveta kada bi sva svetla bila pogašena?

Karl Segan je jednom rekao da sve što svetli na noćnom nebu, zapravo predstavlja posledicu nuklearne fuzije negde u svemiru. Fizičarske teze koje detaljnije opisuju ove tvrdnje su izvanredne u istoj meri koliko i milijarde i milijardi zvezda koje svaku noć obasjavaju našu planetu. Ipak, noćna svetla i svakodnevno zagađivanje atmosfere od strane ljudi, uzrok su tome da ne možemo da vidimo svu lepotu noćnog neba iznad nas.

Sangaj Nocu

Šangaj 31° 14′ 39”

Francuski umetnik Tijeri Koen (Thierry Cohen), u svojoj foto seriji nazvanoj Villes éteintes (Mračni gradovi), stavlja akcenat upravo na ovaj poražavajući nedostatak, i na zadivljujuć način nam približava ideju kako bi veliki svetski gradovi izgledali isključivo pod svetlom nebeskih tela koja nas okružuju. Koenove mračne fotografije izgledaju nemoguće i prelepo, u jednakoj meri. Odaju utisak da se zapravo radi o kombinaciji dve fotografije – fotografija gradova i noćnog spektakla.

“Fotografija kao umetnost se više oslanja na poeziju nego na realan život. Suština je u tome kako ti vidiš svet. Možeš prikazati svetu samo ono što ti želiš da pokažeš”, izjavio je Koen.

Njujork Nocu

Njujork 40° 44’ 39’’

Tokio Nocu

Tokio 35° 41′ 36”

Rio De Zaneiro Nocu

Rio De Žaneiro 22° 56’ 42’’

Hong Kong Nocu

Hong Kong 22° 17′ 55”

Pariz Nocu

Pariz 48° 50’ 55’’

Sangaj Nocu

Šangaj 31° 13′ 22”

San Francisko Nocu

San Francisko 37° 48’ 30’’


Izvor: Wired | Foto: Thierry Cohen

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. bojana

    Sledih se. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.