Planeta

Najšareniji gradovi na svetu!

Zamislite da živite u jednom od ovih prelepih, otmenih i šarenih gradova, gde se na svakom ćošku možete sresti sa čudesnom eksplozijom boja. Šarenolikost gradske arhitekture i kreativnost njenih građana može pretvoriti dosadan i funkcionalan gradu u stvar živahne lepote.

1. Cinkve Tere, Italija

Cinkve Tere, Italija

Cinkva Tere (Cinque Terre), što znači pet zemalja, obuhvata sela  Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, i Riomaggior, koja su smeštena visoko iznad tihog Mediterana. Svojim svetlim i raznovrsnim nijansama, izdižući se iznad okolnih planina, deluju kao nacrtana mesta pastelom rukom umetnika sanjara.

2. Brajton Bič, Melburn, Australija

Brajton Bič, Melburn, Australija

Ovaj dugačak potez peščanih plaža obuhvata ulicu Dendi, Brajton i njegove plaže, a odlikuju ga šarene kućice za kupanje, koje postavljene duž plaže, predstavljaju pravi kontrast spektakularnom horizontu Melburna.

3. Bahami

Bahami

Prestonica Bahama, Nassau, jeste grad grad bogate istorije, lepote i karaktera. Još od svog osnivanja,1956., pa sve  kroz vekove kolonijalizma, krijumčarenja ruma, piratstva, i sada turizma, bio je i ostao centar boje i kulture na ovim ostrvima.

4. Gamla Stan, Stokholm

Gamla Stan, Stokholm

Ovaj stari deo grada predstavlja pravi Stokholm. Podignut tokom 14. veka, a danas u ovom delu grada živi oko 3000 ljudi, dok većina građevina datira iz 18. i 19. veka.

5. Barranco, Lima, Peru

Barranco, Lima, Peru

Lima je jedan izuzetno eklektičan grad na obali sa šarenolikim zgradama, prelepim kolonijalnim vilama i obalskom maglom koju sigurno nećete izbeći prilikom razgledanja.

6. Kejptaun, Južnoafrička Republika

Kejptaun, Južnoafrička Republika

Zgrade Bo Kaap-a tj. Kejptauna se međusobno presecaju i razdvajaju svetlim i ljupkim bojama koje se smenjuju od adrese do adrese. Roza, narandžasta, žuta i plava se neprimetno mešaju kako bi stvorile pravo uživanje za ljudsko oko.

7. Pataja, Tajland

Pataja, Tajland

Ovo je grad smešten na istočnoj obali Tajlandskog zaliva, koji godišnje poseti oko milion turista. Nekada je bio uspavani ribarski gradić, ali je tokom Vijetnamskog rata prerastao u turističko mesto, koje danas pokušava popraviti svoj imidž, obzirom na seks turizam za koji se vezuje.

8. Puerto Valarta, Meksiko

Puerto Valarta, Meksiko

Puerto Vallarta je favofit za one turiste koji su u potrazi za autentičnim ukusom Meksika. Šetnje kaldrmisanim ulicama pored katedrala, zanatskih radnji, pijaca, restorana, kao i čuveno šetalište Malekon, predstavljaju nezaboravan doživlja, bilo danju ili noću.

9. Kurakao, Karibi

Kurakao, Karibi

Tokom 19. veka, kada su Holanđani vladali Kurakaom, glavnom guverneru su pripisivane migrene, koje su ga zadesile usled reflektovanja jakog karibskog Sunca o zidine samog grada. Kao rezultat toga usvojen je službeni dekret po kojem je stanovništvo bilo u obavezi da prekreči svoje fasade bilo kojom bojom, osim belom. Danas, se ova oblast može zahvaliti bolesti jednoga čoveka, obzirom da su ove pastelne nijanse upravo ono što je karakteriše.

10. Vroklav, Poljska

Vroklav, Poljska

Zgrade u centru Wroclaw-a takođe obiluju bogatstvom boja, koje se kreću od zemljanih do pastelnih nijansi. Ovo živopisno utapanje sa klasičnom arhitekturom je opravo ono što Vraklov čini jednim od najlepših gradova Evrope.


Izvor: The Most 10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.