Planeta

Najnovije otkriće! Da li smo pronašli “novu” Zemlju!

NASA-ini astronomi su 18. aprila 2013. objavili da otkriće novih egzoplaneta, koje po svojim dimenzijama veoma podsećaju na Zemlju, predstavlja korak napred ka ostvarenju krajnjeg cilja, pronalazak “Zemljinog blizanca”. Prema navodima naučnika novootkrivene egzoplanete nalaze se na pravoj udaljenosti od Sunca, što ih čini pogodnim za razvoj života.

Egzoplaneta  Kepler - 62fIlustracija  novootkrivene egzoplanete Kepler – 62f. Sjajna zvezda sa desne strane predstavlja egzoplanetu Kepler-62e.

Kako je saopšteno na NASA-inoj preskonferenciji, ove planete orbitiraju oko Sunca koje je hladnije u odnosu na naše, ali se takođe nalazi na pravoj udaljenosti omogućavajući vodi da ostane u tečnom stanju. Planete se nalaze na udaljenosti od 1.200 svetlosnih godina, u petoplanetarnom sistemu, koji kruži oko zvezde Kepler-62.

“Ukoliko biste se našli na egzoplaneti Kepler -62e i posmatrali njeno sunce, ono bi bilo malo manje žuto u odnosu na naše. Takođe u sumrak nebo bi bilo crvenije. Pored ovoga , u principu, sve ostalo bi bilo isto” – izjavio je NASA-in  naučnik William J. Borucki.

Lovci na ezgoplanete

Egzoplanete veličine Zemlje, uglavnom su kamenite ili vodene, a postojanje “zona moguće naseljivosti” na njima ustanovljeno je i ranije. Ove zone se uzimaju kao moguće naseljive zato što se nalaze na pravoj udaljenosti od svoga sunca. Međutim, novootkrivene egzoplanete ispunjavaju apsolutno sve uslove kada je u pitanju razvoj života na nekoj planeti, tvrdi William J. Borucki. On takođe tvrdi da ,iako se ove planete smatraju nastanjivim, još uvek ne postoji nijedan dokaz da one zapravo podržavaju život.

Planete su pronađene uz pomoć Teleskopa Kepler koji orbitira i istražuje 170.000,00 zvezda i planeta koje ih okružuju, u malom udaljenom delu Mlečnog puta. Prve planete, otkrivene uz pomoć ovog teleskopa, bile su gasoviti džinovi poput Jupitera.

Naučnici su do sada identifikovala 350 egzoplaneta, čija je veličina približna veličini Zemlje. Dve novootkrivene , poznatije kao “super Zemlje” su 1,4 i 1,6 puta veće od Zemlje, a oko svog Sunca opkruže za 122 i 267 dana.

 Kepler-62-f i Kepler-62e

U potrazi za Super Zemljom

Postoje određena suprotstavljena mišljenja među naučnicima kada je reč o tome šta podrazumevamo pod pravom veličinom Zemlje. Koja je to prava veličina koja bi se mogla smatrati zemljinim ekvivalentom? Međutim, Kepler je pronašao planete veličine Marsa – upola manjeg prečnika u odnosu na Zemlju, pa sve do veličine Meseca.

“Krajnji cilje jeste pronalazak planete čije će odstupanje od veličine Zemlje biti u okvirima od 5 posto” – izjavio je član Kepler tima Geoffrey W. Marcy.

Pitanje da li su planete čvrste, tečne ili uglavnom sačinjene od gasa, takođe prestavlja veoma kompleksno pitanje, na koje Keplerov sistem paćenja  trenutno ne može  u potpunosti da odgovori. Zaključak tima da planete Kepler -62e i Kepler -62f nisu gasovite, već potencijalno naseljive stenovite planete, ili vodene planete, zasniva se njhovoj veličini i položaju u Kepler-62 planetarnom sistemu.

Pronađeno Novo Sunce

Kepler-69 i solarni sistem

Naučnici navode još jedno skorašnje otkriće, Kepler-69, Sunce sa planetom koja kruži oko njega, Sunce najsličnije našem. Prema izjavama Thomas Barclay-a, naučnika iz Kepler tima, znatno je teže detektovati planete koje, kao naša, kruže oko izuzetno užarenih zvezda, od onih koje kruže oko hladnijih zvezda. Iz tog razloga otkriće Kepler -69 jeste znak velikog tehničkog progresa.

Koautor studije Kepler -62 navodi da najveći broj, od 200 biliona zvezda iz našeg Mlečnog puta, ima planete veličine Zemlje koje kruže oko njih. On takođe navodi da nije bitna samo stavka veličine, već i činjenica da se većina njih nalazi na pravoj udaljenosti od Sunca koje omogućava blage (mlake) temperature, što nas opravdano dovodi do zaključka da ove planete mogu podržati život.

Izvor: National Geograpnic

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.