Film | Muzika

Najneobičnija nagrada na festivalu u Kanu: Pseća Palma!

Kanski festival, koji je svečano zatvoren 26. maja, oduvek je bio poznat po svojim čuvenim i prestižnim nagradama. Ove godine, Zlatna Palma (Palme d’Or), dodeljena je ostvarenju “La vie d’Adèle”, francuskog režisera tuniškog porekla Abdellatif Kechichea.

Iako kanski žiri dodeljuje nagrade u kategorijama kao što su najbolji režiser, najbolja glumica i glumac, ovo nisu jedine nagrade u kojima određeni film može da skrene pažnju na sebe. Od nekoliko neobičnih, najviše se izdvaja “Palm Dog”, odnosno Pseća Palma.

Palm Dog - Pseća Palma

Već više od decenije, grupa filmskih kritičara dodeljuje i ovu nagradu kako bi odala prizanje najboljim psećim glumcima na festivalu. Ove godine, prestižna nagrada je otišla u šape psa koji igra ulogu Baby Boy-a, poluslepe pudlice u HBO-vom ostvarenju “Behind the Candelabra“, Stivena Soderberga. Sudije su navele da je uloga psa u ovom filmu, u velikoj meri doprinela kvalitetu samoga ostvarenja, i njegovoj romantičnoj poruci. “Glumac” koji igra Baby Boy-a, je Vinsent, jednogodišnja pudlica.

Ipak, kao što smo rekli, Pseća Palma nije jedina atipična nagrada u Kanu, iako je najurnebesnija. Postoje takođe i “Queer Palm”, koja se dodeljuje filmovima koji se dotiču LGBTQ tema (ovogodišnji pobednik je ostvarenje “Stranac pored jezera“), “Ekumenska nagrada žirija” koja se dodeljuje filmovima koji se bave duhovnim temama (ovogodišnji pobednik je iranski film “Prošlost“), kao i duhovito nazvana “Vulkanska nagrada” (ovogodišnji pobednik je film “Grigris“), koja se dodeljuje naslovima za tehnička ostvarenja poput montaže zvuka, ili fotografije.

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.