Svaštara

Ovo je, vrlo verovatno, najčudniji most na svetu!

Most Transporter

Ok, priznajemo. Na svetu postoji zaista mnogo neobičnih, čudnih, interesantnih i neverovatnih mostova, te je možda preambiciozno da ovaj u startu proglasimo najčudnijim. Ali imajući u vidu da je ova građevina mešavina mosta, trajekta i gondole, definitivno ulazi među pet najinovativnijih.

Most Transporter, kako mu je zvanično ime, nalazi se u Njuportu, gradu u Velsu, i predstavlja svojevrsni relikt iz vremena kada su ljudi želeli da u potpunosti osvoje prirodu. Međutim, zahvaljujući visokim plimama u to vreme, a niskim bedemima, kao i prastarim proizvodnim tehnikama i tehnologijama, gradnja normalnog mosta sa putem, nije bila lako izvodljiva.

Zato je most Transporter dobio elevaciono postolje, koje je nosilo platformu, odnosno gondolu, od jedne strane ka drugoj. Pre jednog veka, ovo je vrlo verovatno bilo odlično rešenje za prevoz konja preko razuzdane reke. Danas pak, sa modernim obilaznicama i putničkim mostovima, ovakvo rešenje je odavno prevaziđeno. Most Transporter je otvoren 12. septembra 1906. godine. Visok je 73 metra, dok razdaljina između dve kule iznosi 196 metara. Još uvek je u upotrebi, a predstavlja i turističku atrakciju!


Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.