Svaštara

Upoznajte se sa nekim od najčudnijih letelica ikada napravljenih! (VIDEO)

Letenje je od davnih vremena predstavljalo ultimativni izazov za ljude, ali i veliku pasiju. Iako je od prvog uspešnog letenja avionom, prošlo tek nešto više od jednog veka, za sve ovo vreme ljudi su zaista bili kreativni, kada je proizvodnja letelica u pitanju. Pored praktičnih stvari (npr. da li mašina uopšte i može da leti), kod mnogih ovih letelica, akcenat je često bacan na futuristički izgled, koji je krasio neke od njih.

U nastavku se upoznajte sa najinteresantnijim letećim mašinama koje je ljudska ruka napravila, i odajte priznanje tehnološkom progresu i nauci, koji su nam boravak u vazduhu učinili mnogo komfornijim i ugodnijim u odnosu na iskustva iz prvih godina avio industrije! Pogledajte!

 

Pterodaktil MKI, Konstruisao profesor Džefri Hil, 1928. godine

Avion bez repa, sa propelerom na njegovom mestu. Na zemlji nije mogao da skreće, nego su upravljanje letelicom obavljali avio mehaničari.

Krilatomobil, Konstruisao Valdo Voterman, 1935. godine

Valdo Votermanov “krilatomobil” je zapravo, jedan je od prvih koncepata letećeg automobila. Iako je više podsećao na avion bez krila, nego li na automobil, ovo kombo vozilo je trebalo da bude privilegija aristokratije. Kada biste poželeli da odletite sa puta, morali ste da posetite najbliži avio hangar u kojem bi vam prikačili krila neophodna za let. Samo pet ih je bilo proizvedeno.

Vot Cimermanova “leteća palačinka” V-173, Konstruisao Čarls Cimerman, 1942. godine

“Leteća palačinka”, Vota Cimermana, konstruisana je 1942. godine za potrebe američke mornarice. Sakupila je ukupno 132 sata leta, pre nego što je penzionisana usled naglog napretka avio industrije.

Falton Erfibian, Konstruisao Robert Edison Falton Jr., 1946. godine

Još jedan pokušaj da se konstruiše aeromobil. Samo četiri su napravljena.

Aeromobil, Konstruisao Molton Tejlor, 1949. godine

I ponovo, leteći automobil. Proizvedeno je svega šest komada, a samo dva su i dalje u funkciji!

Beskrilni Horton V-16, Konstruisao Vilijam Horton, 1952. godine

Avrokar VZ-9, Konstruisala kanadska firma Avro Letelice Ltd., 1958. godine

Projekat popularnog letećeg tanjira, bio je namenjen za potrebe američke vojske. Ipak, svega dva komada su napravljena, i nakon tri godine, radovi su prekinuti i projekat je napušten usled sigurnosnih problema.


Izvor: io9

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.