Svaštara

Prisetite se svog detinjstva! Crtaći koje smo obožavali kad smo bili mali! (VIDEO)

Sećate li se vremena kada vas je mama budila u 7 ujutru za jutarnju školsku smenu? Nakon nevoljnog prekida sna, na stolu vas je čekao doručak i crtani film u okviru jutarnjeg programa, kao standardan početak jednog radnog dana u sedmici. Pa čak i vikendom, crtaći su, u tada vremenski veoma ograničenom TV programu, imali svoj ustaljen termin, kao i ostale emisije namenjene najmlađima. Uprkos pomenutim ograničenjima, utisak je da je tadašnja programska koncepcija, u poređenju sa današnjom, posedovala znatno više sluha za balansiranjem sadržaja, kao i za neophodnošću prisustva kvalitetnog zabavnog i edukativnog činioca u svojim dnevnim šemama.

Ali da se vratimo temi – crtaćima. Iako pripadamo generacijama i generacijama onih koji su odrasli na Diznijevim vanvremenskim klasicima, od 40-ih godina prošlog veka pa sve do danas, crtani filmovi i serije kojima se ovde bavimo pripadaju jednoj generaciji, jer su svoj početak, zenit i kraj, vezali za određen period, deceniju. Većina ovih crtaća je vremenom prestala da se emituje, ustupivši svoje mesto nekim novim serijalima. Ipak, mnogi od njih su ostali u našim uspomenama, te svaki put kada čujemo ili vidimo nekada omiljene nam likove, u stanju smo da se prisetimo, makar na trenutak, tog divnog i jedinstvenog osećaja – detinjstva.

U nastavku ćemo pokušati da vam osvežimo pamćenje, i vratimo vas u period u kom je Vitez Koja rešavao probleme, u kom su na dnu mora glavnu reč vodili Snorkijevci a Hi Men i Mastersi bili gospodari Univerzuma. U vreme kada je vaša obuća preko noći evoluirala u Cipeliće, a Inspektor Gedžet napredniji od bilo kojeg današnjeg robota. U vreme u kojem je Baja Patak bogatiji od Bila Gejtsa, a Leonardo vođa nindža kornjača. Vreme u kojem je banana imala presudan uticaj na jednog Erika, a Lale Gator vladao močvarom. Vreme u kojem ste bili mladi i bezbrižni, i za koje ste mislili da će večno da traje.

#1 Snorkijevci

Snorkijevci su crtana serija, prvi put emitovana 1984. godine, o malim simpatičnim bićima koji žive ispod vode, u svojoj zemlji nazvanoj Snorklend. Tehnološki napredni, Snorkijevci su najprepoznatljiviji po svom izgledu – imali su male dugačke cevi na vrhu glave, koje su im pomagale da se brže kreću kroz vodu. Možda je sada pravi trenutak da se prisetite Zvezdana, Katice, Duleta i Tute, a naravno i oktopoda Okija, što da ne.

#2 Transformersi

Legendarna franšiza, poslednjih nekoliko godina proživljava reinkarnaciju kroz blokbastere Majkla Beja. Ipak, crtana serija Transformersi koja se emitovala od 1984. do 1987. godine, vrlo brzo je stekla fanove širom sveta, i za kratko vreme ušla u anale istorije crtanih filmova, kao jedna od najpopularnijih ikada. Epska borba između vanzemaljskih tehnologija, od koje zavisi sudbina Zemlje, borba dobra i zla, svedena je na sukob između Autobota, predvođenih Optimus Prajmom i Deseptikona, predvođenih zlim Megatronom. A tek legendarna uvodna špica, sećate li se nje?

#3 Lale Gator

Lale Gator je verovatno najpoznatiji animirani aligator iz detinjstva, kojeg se možete setiti. Njegove avanture u zoološkom vrtu, sa čuvarom koji je uvek u pripravnosti, neko vreme su se prikazivale u jutarnjem “prajm tajmu” za najmlađe, u 07.05h. Legendarne sinhronizacije RTB-a su bile, svakako, zaštitni znak Laleta Gatora i ostalih likova iz Hana Barbera produkcije!

#4 Nindža Kornjače

Nindža Kornjače su svakako jedna od najpopularnijih crtanih serija koje su se prikazivale, kako kod nas, tako i u svetu. Legendarne avanture Leonarda, Donatela, Rafaela i Mikelanđela, u borbi protiv Sekača i Kranga, poput Transformersa, inspirisale su mnoga kasnija filmska ostvarenja na ovu temu. Kao mali često smo umeli da se prepiremo koji od kornjača je bolji lik, ali istina je da je solidan procenat i onih koji su u Sekaču videli svog favorita. Bilo kako bilo, zaista je sjajno podsetiti se poznatog zvuka uvodne špice, koja je na starom televizoru toliko lepo zvučala.

#5 Evoksi

Da li ste znali da su popularni Evoksi nastali iz originalnih Ratova Zvezda, sredinom 80-ih godina prošlog veka? Evoksi su mala čupava stvorenja koja se bore protiv zlog kralja Gormeša i Duloksa, u pokušajima da spasu svoju planetu. Evoksi su zaštitnici šume, i žive u naseljima koja su kompletno smeštena na dreću. Nekada su slagalice sa avanturama Evoksa bile jedne od najpopularnijih među puzlama, ali dobro, vremena se menjaju…

#6 Inspektor Gedžet

Avanture kiborg detektiva, nazvanog Inspektor Gedžet, bile su, svakako, jedne od najpopularnijih crtanih serija krajem osamdesetih godina. Gedžetov arhineprijatelj je Dr. Claw, mračni lik i mastermajnd iza organizacije M.A.D. Pevljiva pesma iz uvodne špice, definitivno je jedan od najprepoznatljivijih simbola legendarne serije.

#7 Cipelići

Kada pane noć, neke čudne stvari su umele da se dešavaju sa našom obućom. Redovno povezivani sa jutarnjim terminom, Cipelići su bili jedni od najgledanijih kratkih crtaća, uprkos nešto skromnijoj animaciji u odnosu na ostale. Ko je bio vašomiljeni lik? Skituljko? Devetar Cokulić? Čarli? Ili možda Pirueta?

#8 Pačje Priče

Ovaj crtać se prikazivao i kao serija ali je doživeo i svoje filmsko ostvarenje. Priče na koje smo do tada navikli isključivo u štampanoj formi u Mikijevom Zabavniku i Almanahu, bile su vrlo popularne kao animirana serija. Kao i mnoge druge, i ova serija je imala upečatljivu i pevljivu uvodnu temu, najavljujući još jednu nezaboravnu avanturu Raje, Gaje i Vlaje, kao i škrtog Baje Patka.

#9 Bananamen

Jedan on popularnijih superheroja, sigurno je i Erik iz ulice Agacija. Jer, sećate se, kada Erik pojede bananu, dešava se neverovatna promena – Erik postaje Bananamen! Ovaj crtani film je originalno osmišljen kao parodija na tradicionalne superheroje, i zapravo je ekranizacija stripa britanskog autora, Džona Giringa. Prvi put je emitovan 1980. godine.

#10 Mastersi: Hi Men i Gospodari Univerzuma

Jedna od najvoljenijih crtanih serija ikada, Hi Men i Gospodari Univerzuma, emitovana je u periodu 1983. do 1985. godine, ali i kasnije, zahvaljuući čestim repriziranjima. Radnja se odvijala na fiktivnoj planeti Eterniji, domu magije i fantazije. Serija prati princa Adama, i njegovu borbu sa silama zla, predvođenih Skeletorom, kome je ultimativni cilj da pokori tvrđavu Grejskal! Uvodnu temu, predpostavljamo, i dalje znate napamet…

#11 Skubi Dubi Du

Iako nešto stariji od gore pobrojanih, Skubi Du je kod nas došao nešto kasnije, zahvaljujući konstantnom tehnološkom kašnjenju, te je preskočio generaciju kojoj je bio namenjen, i bio u potpunosti prihvaćen deceniju kasnije, tokom osamdesetih godina. Plašljivi Skubi Du i njegov vlasnik Šegi, čine alfa i omegu serijala, koji je na simpatičan način balansirao između komedije i blagog horora.

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. PapGAriN

    Čoveče, koliko sam samo vremena provodio ispred tv-a navijajući za svoje omiljene likove.. nisam bio normalan, bio sam dete. Deluje mi kao da su pravili bolje crtaće ‘u moje vreme’, sa malo više mašte. Hvala vam za taj osećaj..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.