Planeta

Nacionalna geografija predstavlja: Najsitniji stanovnici sveta!

Nacionalna geografija nam i ovoga puta donosi svet na dlanu! Od istraživanja kosmosa, preko isptivanja morskih dubina i nesavladivih visina, Nacionalna geografija nas uvodi u šareni svet najminijaturnijih stanovnika našeg Univerzuma. Obratite pažnju na ova fantastična prikaz života oko nas, počevši od prstiju kameleona, pa sve do malenih planeta i sićušnih kiborga.

Kameleon “Brookesia micra”

Brookesia micra kameleon

Otkriven 2012. godine “Brookesia micra” kameleon spada u red najmanjih  reptila na svetu. Na slici možemo videti mladunče na vrhu šibice, dok odrasli narastu nešto više od jednog inča.

Egzoplanete

Egzoplanete

Ove tri sićušne planete, grupisane oko crvene M-patuljaste zvezde pod nazivom KOI-961, pronađene su izvan našeg sunčevog sistema. One ujedno predstavljaju  i najmanje egzoplanete do sada pronađene – svaka od njih je manja od Zemlje.

Najmanji svetski kiborg

Najmanji svetski kiborg

Minijaturni uređaj ugrađen u ovog insekta može ga učiniti najmanjim kiborgom na svetu! Elektrode urađene u mozgu i mišićima krila daju naučnicima mogućnost da daljinski kontrolišu njegov let.

Osa “Eupelmus vuilleti”

Osa "Eupelmus vuilleti"

Lice “Eupelmus vuilleti” ose razotkriveno je uz pomoć skeniranog elektronskog makrografa. Tehnologija koriste snopove elektrona koji prodiru u površinu samog objekta, rezultirajući detaljnim uveličavanjem čak i najsitnijih insekata ili čestica.

Virusi

Virusi

Virusi predstavljaju veoma sićušne oirganizme, manje čak i od bakterija, ali daleko brojnije od svih ostalih oblika života na Zemlji. Ova fotografija prikazuje deo virusa gripa.

Peščano staklasta gatalinka

Peščano staklasta gatalinka

Peščano staklasta gatalinka, poreklom iz Centralne i Južne Amerike, dostižu svega nešto ispod 1,5 inča u svom punom rastu.Ova vrsta pripada najmanjim žabama na svetu, a čitava jedna trećina  ne prelazi dužinu od jednog inča.

Koralni grebeni

Biodiverzitet koralnog grebena

Čak i najmanje parče našeg ekosistema može da vrvi od života. Stvorenja na slici predstavljaju biodiverzitet koji se može pronaći u samo jednoj kubnoj stopi koralnog grebena.

Leptir “Julia heliconian”

Leptir "Julia heliconian"

Smešten na vitici Pasifloralne plantaže, jaje leptira “Julia heliconian” može biti sigurno od gladnih mrava. Jaja ne prelaze veličinu od 0,7 inča.

Kameleon

Kameleon

Milijarde vlakana koje prekrivaju jastučiće na kameleonovim prstima su toliko mali, da su na molekularnom nivou u inerakciji sa površinom po kojoj se on kreće, što mu omogućava da se čvrsto drži za površinu.

Izvor: National Geographic

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.