Kultura | Umetnost

Muzej H.R. Gajgera u Švajcarskoj

H.R. Gajger - Necronom IV

Ukoliko ste upoznati sa filmovima kao što su Osmi putnik, Poltergejst 2 i Vrste, možete pretpostaviti šta vas čeka unutar jezivog muzeja H.R. Gajgera koji je napravljen i u formi bara. Ovaj vanzemaljski muzej (bukvalno i figurativno govoreći), sa svojim enterijerom i komadima od kojih podilazi jeza, je smešten u Švajcarskoj, u gradu Gruyeres.

Do samog ulaza u muzej vodi ograda sa stepenicama koja je oblikovana u vidu repa poznatog čudovišta. Ukoliko zakoračite unutra imaćete osećaj kao da ste progutani od strane misterioznog stvorenja s obzirom da ćete ugledati plafon prekriven kičmenim kostima. Razmislite dva puta da li želite da sednete na stolicu sa kičmenom moždinom koja je na krajevima opremljena kostima karlice. Dok budete dodirivali sive kosti prekrivene mekanom  kožom sigurno ćete imati utisak da proučavate skeletni sistem mutiranog bića koje je bilo čuvano godinama unazad.

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Gajgerovo interesovanje za onostrano se ne zaustavnja na ovim cementanim optičkim pršljenovima. Ukoliko zakoračite na ostale spratove zalazite dublje u tamu gde se nalazi “soba Osmog putnika”. Ovde možete videti tri modela sa snimanja, kao i originalne Gajgerove radove koji su napravljeni za potrebe filma Ridlija Skota.

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Gajgerov muzej u Švajcarskoj

Pored stalne postavke u okviru “vanzemaljske sobe”, muzej raspolaže i drugim radovima kao što su: “Birth Machine” – aluminijumska skulptura na ulazu muzeja i “Necronom IV” – slika koja je inspirisala nastanak filma. Na poslednjem spratu se nalazi privatna kolekcija sa oko 600 Gajgerovih radova i prostorija za projekciju filmova.


Izvor i foto: When On Earth

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.