Kultura | Umetnost

Moderni ekspresionizam: Markus Jansen

Markus Jansen je rođen 1968. u Njujorku i mnogi ga smatraju vođom modernog ekspresionizma. Može se reći da je pionir u redefinisanju urbanih pejzažnih slika tokom poslednje decenije. Bivši vojnik i svetski putnik od svoje prve godine života, Jansen je sin nemačkog biznismena i majke Indijke koja je bila pod uticajem novonastajućeg i buntovničkog njujorškog grafiti pokreta 1982. Odrastajući između Njojorka i Nemačke, prodavao je slike na njujorškim ulicama pre nego što je transformisao svoj život od sluge u ratu do profesionalnog slikara.

Markus Jansen - Poslednja šetnja

Markus Jansen - Orvelovska infiltracija

Markus Jansen - Sablasna prepreka u Kanzasu

Jansen transformiše slike u krtitički socijalni komentar i to u eri globalizacije i jačanja novog svetskog poretka. On istražuje ljudsko stanje i njegove uslove, često radeći paradoksanlo i povlačeći paralele između istorijskih i savremenih događaja.

“Njegov rad reflektuje urbanu distropiju koja je istovremeno nadrealna, reflektujuća, zagonetna, i možda, nadamo se, neproročna. Sa samo jednom slikom Jansen čini više društveno političkih izjava nego što mnogi politički naučnici iznesu u svojoj diplomskoj tezi “, rekao je Nejpls Noutvorti.

Markus Jansen -Kružni odmor

Markus Jansen - 4 kraja

Markus Jansen - Otpor i ratne igre

Njegov rad se našao u publikacijama kao što su Roling Stoun, Veniti Fer, Njujork Tajms, a korporativna sardnja obuhvata Absolut vodku, Iluminium, FIFA-u, Fordovu kompaniju motora i mnoge druge.

Markus Jansen

Markus Jansen

Markus Jansen - Portret, Bez lica

“Markus Jansen proizvodi izvanredne nasilne pejzaže i uznemirujuće portrete, čija se originalnost i moćna društvena kritika nadmeće sa estetskim majstorstvom i intelektualnim angažmanom najvećih umetnika 20. veka”, navodi se u njujorškom časopisu Art Fjuz.


Izvor i foto: Marcus Jansen

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.