Planeta

Misteriozne intergalaktičke eksplozije!

Crne rupe? Sudaranje zvezda? Naučnici su se našli potpuno zbunjeni nad pitanjem šta je to što emituje toliko moćne talase širom svemira?

Naučnici su zbunjeni izuzetno jakim eksplozijama i emitovanjem snažnih radio talasa, koji su zabeleženi u trajanju od svega par milisekundi. Ono što naučnike najviše iznenađuje jeste količina energije koja je emitovana prilikom ovih ekspolozija, a poredi se sa količinom koju Sunce oslobodi za 300.000 godina.

Šta bi moglo proizvesti toliku količinu energije? Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu “Science”, smatra se da je uzročnik urušavanje neutronske zvezde u crnu rupu, odnosno pojava nazvana “blitzar”.

Prema drugoj teoriji smatra se da su uzročnici eksplozija visoko magnetne neutronske zvezde. Ovi talasi mogu biti izazvani i sudaranjem dve neutronske zvezde, stvarajući time crnu rupu, ili se možda radi o sasvim novoj astrofizičkoj pojavi, kako navodi Džejms Kordes, astronom sa Kornel Univerziteta.

Intenzivne eksplozije prvi put su otkrivene pre šest godina,a nedavno su astronomi locirali četiri, skenirajući nebo radio teleskopom “Parkes”, u Autraliji. Rezultati studija dovode do zaključka da se verovatno radi o uobičajenim pojavama, koje se dešavaju na svakih 10 sekundi. Međutim, uprkos toj činjenici samo na šest od ukupnog broja je izvršeno posmatranje. Razlog je taj što se putem teleskopa može posmatrati samo mali deo neba, te je potrebno mnogo vremena ne bi li se detektovala, odnosno videla ovakva pojava.

Za razliku od većine radio talasa koji se detektuju, ovi talasi su pristigli izvan naše galaksije, Mlečnog Puta, a naučnici se nadaju da će ovakve ekslozije pomoći u razrešavanju pitanja koja vrsta gasa ispunjava praznine između različitih galaksija.


Izvor: The Week

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.